Linkovi

Revizija statusa zatvorenika u Guantanamu - 2004-07-13


Pentagon je počeo obavještavati zatočenike u američkoj vojnoj bazi, Guantanamo na Kubi da mogu tražiti promjenu njihovog sadašnjeg statusa ”neprijateljski borci“.

U dokumentu od jedne stranice, izdatom u ponedjeljak, 594 zatočenika se obavještavaju da će im biti dodjeljen ”osobni predstavnici“, ne advokati, da im budu od pomoći ukoliko se odluče da se susretnu sa Sudom za reviziju njihovog statusa neprijateljskih bioraca. Zatočenicima će biti omogućeno da pozivaju svjedoke i sudu predstavljaju pismena svjedočenja drugih osoba kako bi poduprli svoj slučaj.

Dokumant je izradjen nakon što je Vrhovni sud Sjedinjenih Država u junu presudio da zatočenici, od kojih je većina zarobljena u Afganistanu, mogu dovesti u pitanje svoje zatvaranje. Većina njih su zatvoreni duže od dvije godine bez optužbi, i bez prava na advokata.

Ukoliko sudijski panel ustanovi da neko od njiih nije neprijateljski borac on će biti oslobodjen.

Kiritičari Sud za reviziju statusa neprijateljskih boraca nazivaju krutim procesom, sobzirom da će vojni zvaničnici prosudjivati slučajeve, dok će drugi oficiri djelovati kao savjetnici zatočenika.

XS
SM
MD
LG