Linkovi

Zaustavljanje trgovine ljudima u vrhu priotiteta SAD-a - 2004-07-13


Neeta Lama iz Nepala, konačno je ponovno sa svojim roditeljima. Ta trinaestogodišnja djevojčica nedavno je spašena iz jednog indijskog cirkusa, u koji ju je prodao njen otac 2002. godine - pišu novine Washington Times. Neeta je ispričala svojim spasiteljima- članovima nekoliko nevladinih organizacija i grupa za zaštitu ljudskih prava - da su nju i drugu djecu - izvodjače u tom cirkusu, užasno zlostavljali vlasnici i direktori cirkusa. Ne mogu se sjetiti koliko puta sam bila silovana, kaže Neeta.

Neeta Lama je jedna od više od 600 hiljada ljudi kojima se, kako se procjenjuje, trguje kao robljem preko medjunarodnih granica svake godine. Zaustaviti ovu jezivu trgovinu visoko je na listi prioriteta Sjedinjenih Država, kaže državni sekretar Colin Powell:

POWELL :Što više naučite o onim najranjivijim medju nama, na kojima se ti kriminalci iživljavaju, mnogo vam je teže tek okrenuti glavu u stranu, a mnogo lakše razumjeti odlučnost predsjednika Busha da se zaustavi trgovina ljudima. Govorimo o ženama, djeovjkama, i djevojčicama, od kojih je nekima tek 6 godina , a koje se prodaju u svijet seksualne eksploatacije u komercijalne svrhe; muškarcima trguju pak u svrhu robovskog rada; djecom trguju u svrhu regrutiranja u vojne sukobe. Tih žrtava nije malo, a većina ih je žene i djeca.“

Poduzimaju se veliki napori kako bi se zaustavila ova ekploatacija - posebno iskorištavanje djece. Dječiji fond UN-a, UNICEF, nastoji demobilizirati oko 8 hiljada djece vojnika samo u Afghanistanu. Od februara, više od dvije hiljade i dvjesto dječaka - vojnika, starosti izmedju 14 i 18 godina, su razoružani i demobilizirani u 8 afghanistanskih provincija. Zvaničnici UNICEF-a kažu kako očekuju da se njihov program proširi na još 6 provincija u centralnom Afghanistanu, i još pet na sjeveru, prije kraja ove godine.

Kako stoji u izvještaju američkog State Departmenta , Pakistan se ne pridržava u potpunosti standarda koji vode eliminiranju trgovine ljudima; Pakistan, medjutim, čini napore u tom smjeru. State Department je takodjer identificirao Bangladesh kao zemlju i porijekla i tranzita u trgovini ženama i djecom. Medjutim, za razliku od Pakistana, Indije, Afghanistana , Nepala, i Sri Lanke, Bangladesh ne čini značajne napore kako bi se protiv te trgovine i borio.

XS
SM
MD
LG