Linkovi

Nova nada za srčane bolesnike - 2004-07-13


Naučnici su otkrili jedan sasvim novi način da pomognu žrtvama srčanog napada - koristeći ćelije iz njihovog vlastitog organizma kako bi popravili, tačnije - zakrpili, oštećeni srčani mišić. Utvrdjeno je, naime, da osnovne ćelije, uzete iz koštane srži iz bedrene kosti mogu biti injektirane u samo srce i da to pomaže. Laboratorijski i klinički testovi ovog novog metoda, kako je planirano, biće obavljani širom Evrope.

Istraživači iz britanske Fondacije za bolesti srca, u Londonu, ispituju nove načine liječenja pacijenata nakon srčanih udara. Oni rade u saradnji sa naučnicima iz cijele Evrope, uključujući i jednu grupu istraživača iz Njemačke koji su otkrili da presadjivanje u srce osnovnih ćelija uzetih iz bedrene koštane srži - ustvari može pomoći da se popravi oštećenje na srčanom mišiću.

Ovo istraživanje je od ogromne važnosti jer pola ljudi u Evropi umire od srčanih udara. Pronašli smo, naime, veoma jeftin i jednostavan način da da srce nastavi da pumpa krv i nakon srčanog udara. Pacijent koristi svoj organizam da popravi svoje oštećeno srce.

Vraćamo se, dakle, procesu prirodne zaštite - i to je ono što je najljepše u tome, kaže prof. John Martin, kardiolog.

Procedura je slijedeća: osnovne ćelije se odgajaju u bedrenoj arteriji, a zatim se ubrizgavaju, kroz koronarnu arteriju, u srce. To su takozvane inteligentne ćelije koje se prirodno grupišu na oštećenim dijelovima, tako da one kreću ka oštećenom srčanom mišiću i praktično počnu da zacijeljuju oštećenje.

Ekipa naučnika na čelu sa profesorom Martinom sada planira da ovaj metod testira na brojnim pacijentima širom Evrope. Ako uspjeh bude dovoljno puta ponovljen, oni se nadaju da će ova, prilično jednostavna metoda - biti u širokoj upotrebi za oko 3 do 4 godine.

XS
SM
MD
LG