Linkovi

Robot - Novi pomoćnik u operacionoj sali - 2004-07-13


Na univerzitetskoj bolnici George Washington ovdje u Washingtonu, robotički asistent u operacionoj sali operaciju čini sugurnijom, lakšom i boljom. Ljekari i pacijenti se razumljivo, ponose ovim novim pomoćnikom u operacionoj sali. On se naziva Davinčijev robotizirani operacijski sistem, dok ga hirurzi, koji se obučavaju za njegovo upravljanje, nazivaju revolucionarnim.

Ljekar Jason Engle: U tehnološkom smislu mislim da robot Davinči predstavlja korak naprijed u hirurgiji. Mislim da će on revolucionizirati stvari i da će se više moći uraditi na polju artoskopije.

Ljekar Michael Manyak je direktor odjela za urologiju.

”Robot Davinči je u stvari ogroman korak u tehnološkom razvoju hirurških procedura. On dozvoljava potpunu slobodu, skoro iste one pokrete koje činite u svakodnevnom životu kada pomjerate ruke i noge. To je vrlo važna komponenta jer u slučaju takozvane laproskopske hirurgije vi nemate tu mogućnost.“

Tri kompomente robota su u međusobnoj vezi. Hirurg ima uvid u trodimenzionalnu sliku lokacije na kojoj se operira, dok se sama slika može uvećati do deset puta.

MANYAK: Prednost ovog robota je da se sami instrumenti mogu rotirati, kao kada ih držite u rukama, ali i da artoskopske instrumente možete korisiti na način na koji uz pomoć ruku ne možete, dok čitav proces operacije možete promatrati u tri dimenzije.Robot mi omogućava da one komplikovanije stvari sagledam mnogo lakše, te je lakše izvesti operacije rekonstrukcije.

Konzole omogućavaju ljekarima da manipuliraju hirurškim instrumentima i upravljaju robotom. Tri ruke robota Davinčija mogu biti opremljene različitim instrumentima, koje je lako zamijeniti, a koje se elektronski precizno navode.

MANYAK: Robot Davinci nam zaista omogućuje da lakše vršimo složenije operacije, koje je ranije bilo teže izvesti i koje su bile frustrirajuće.Kada govorimo o upotrebi ovog robota u urologiji, u slučaju operacije prostate ,koristan je jer se tokom operacije gubi manja količina krvi . On nam omogućava da bolje sagledamo područje prostate, ustanovimo anatomiju mjesta gdje trebamo operirati, kako napraviti rez, omogućuje nam bolji uvid u nerve i na kraju dozvoljava nam da bolje okončamo operaciju, jer tačno znamo kako zašiti rez i izvući kateter, tako da pacijent ima manje nelagodnosti.

To znači manje tegoba, manje boli i brže ozdravljenje.

MANYAK: Kada pogledamo unazad , ovu operaciju smo običavali raditi praveći dugačak rez, što je značilo i duže vrijeme za oporavak pacijenta, tako da je dobro što sada operaciju obavljamo uz pomoć robota. Pacijenti osjećaju manji bol i kraće ostaju u bolnici. Robot Davinči čini da operaciju vršimo u kraćem vremenskom roku, što je bolje za pacijenta. Vrijeme potrebno za oporavak u slučaju kada je izvršena standardna operacija prostate, kada se pravi rez na donjem dijelu stomaka, je šest sedmica. U slučaju kada se ova operacija obavi uz pomoć robota, pacijent iz bolnice bude otpušten već sljedeći dan i svakodnevnim aktivnostima se može vratiti mnogo bržo.

U toku su ispitivanja da li će ovaj robot biti koristan i kod drugih vrsta operacija, kao na primjer kod ugrađivanja bypasa ili uklanjanja tumora.

XS
SM
MD
LG