Linkovi

Arizona - Divlje životinje gube svoja prebivališta - 2004-07-12


Nakon što se u područje Sonoran pustinje doselio veliki broj ljudi, dotadašnji stanovnici su morali otići. Divlje životinje gube svoja prebivališta, a ponekad i život pred rastućim razvojem. Mnogi od novih beskućnika i povrijedjenih završavaju pred vratima Fondacije za obnovu prirode u blizini Scottsdale u Phoenixu.

Većina povreda koju smo vidjeli dolaze od direktnog ili posrednog kontakta sa čovjekom. Ili ih je udario auto, ili su bili izloženi udaru struje, otrovani, uhvaćeni u zamku, ili su ostali bez skrovišta zbog nove gradnje, tako da je to stalna borba, i to se stalno dešava u urbanim područjima.

Zgrada i smještajni kapaciteti Fondacije za obnovu prirode su izgradjeni donacijama i pravo su remek dijelo. Ovdje mogu primiti na stotine životinja iz raznih dijelova Arizone. To je dom rakuna, koji su svoje stanište izgubili sa izgradnjom trgovinskog centra, crnog medvjeda povrjedjenog u šumskom požaru.

Svakoj životinji se posveti posebna pažnja i sve imaju izglede za dobar život. Većina će biti puštena nazad u prirodu nakon što budu izlječene. Ali, ima i onih koje su toliko povrjedjene, ili toliko navikle na ljude da više nisu u stanju opstati u divljini. Neke u potpunosti ovise o pomoći ljudi. Njih Fondacija koristi za obrazovanje mještana i posjetitelja o različitim oblicima divljeg života u Arizoni i opasnostima sa kojima se životinje susreću. Medjutim, Linda Searles kaže da to nije dovoljno da bi spasili životinje.

Mi možemo spasiti i izlječiti monogo životinja, možemo spasiti ugrožene vrste, ali ukoliko ne sačuvamo prostor, dovoljno velik prostor na kojem oni mogu živjeti, onda ni jedan od ovih naših napora nemože pružiti dovoljno za njihovu budućnost.

XS
SM
MD
LG