Linkovi

Mogućnost da se sa BiH pasošem lakše putuje u zemlje Unije - 2004-07-12


Bosansko hercegovački premijer, Adnan Terzić, se danas susreo sa zvaničnicima Europske komisije razgovarajući samo o jednoj, za Bosance i Hercegovce izuzetno važnoj temi- mogućnosti da se sa našim pasošem lakše putuje u zemlje Unije. Nakon razgovora, vizni režim nije blaži, ali je, po uvjerenju premijera Trezića, započet proces koji bi mogao voditi u tom pravcu, sve do potpunog ukidanja viza.

Bosna i Hercegovina je trenutno, još daleko od "bijele liste", zemalja za čije ladjane nije potrebna viza da bi putovali širom Europe- od takvog statusa je dijeli dovršetak započetih reformi pravosudja, snažnija kontrola granica, učinkovitija borba protiv organiziranog kriminala i krijučarenja ljudima. Medjutim, najvažnije je povjerenje Brisela, procjena da jednom otvorena vrata prema BiH, neće biti i zloupotrebljena.

Premijer Terzić je vidno zadovoljan činjenicom da su razgovori u Briselu sa komesarom za unutrašnje poslove i pravosudje, Antoniom Vitorinom, uopšte održani:

"Prošle godine nismo mogli doći u poziciju da razgovaramo na tu temu, jer niko sa nama o tome nije želio razgovarati. Danas je evidentno da Europska komisija vidi napredak u svim sektorima, pogotovo u sektoru pravosudja, vladavine prava, bezbjednosti, borbe protiv ilegalnih migracija, organizovaniog kriminala, svega onoga što je fokus pažnje sadašnje vlade."

Namjera vlade u Sarajevu je da "na dva fronta udari" na vize- bilateralnim razgovorima sa europskim članicama, potpisnicama Schengena, nastojeći umanjiti kriterije i vrijeme za dobivanje viza, te intenzivni kontaktima sa Europskom komisijom koja bi mogla, kada procjeni, Vijeću ministara EU preporučiti stavljanje zemlje na "bijelu listu".

"Ja sam poslije ovog razloga optimista zato što je, prvo, jasno rečeno da smo napravili vidan napredak, drugo, jasno je rečeno da ćemo dobiti odgovor na moje pismo komesaru Pattenu i komesaru Vitorinu, u kojem će nam se jasno dati koji su to kriteriji na osnovu kojih će europska komisija vrednovati da li je vrijeme da se BiH stavi na listu ili nije."

Premijer Terzić naglašava kako je bitno da se pitanje ublažavanja, pa i ukidanja viza za BiH rješava u okviru cjelokupnog procesa stabilizacije i pridruživanja, o kojem se početak pregovora sa nestrpljenjem očekuje u Sarajevu.

Nezvanično, briselski domaćini su, nakon razgovora podsjetili na neophodnost dovršetka započetih reformi, uz primjedbu da je još uvijek rano za konkretne rokove slabljenja i potpunog ukidanja viznog režima prema BiH. Za bh premijera, medjutim, ukidanje viza ne samo da je moguće, već je i ubijedjen da će se to desti u prije očekivanja:

"Naše je da uradimo sve da, kada dobijemo kriterije, djelujemo po njima. Ja sam po prirodi optimista i mislim da će se svi iznenaditi kojom ćemo brzinom doći na tu listu."

XS
SM
MD
LG