Linkovi

Amnesty International upozorava na greške NATO-a u BiH - 2004-07-12


Današnjem susretu ministara vanjskih poslova EU u Briselu, koji, pored ostalog, odredjuje smjernice skoroj vojnoj misiji u Bosni i Hercegovni, medjunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava, Amnesty Intrenational poručuje: "Čuvajte se grešaka vaših prethodnika".

U svjetlu užrbanih priprema Unije za misiju u BiH pod nazivom "ALTHEA", koja bi trebala početi krajem ove godine, Amnesty traži da se u samom planiranju misije ugrade mehanizmi koji će spriječiti ozbiljne greške NATO trupa na terenu. Ukazuje se da je vojnom savezu, od strane zemalja učesnica misije, više puta upućena kritika zbog kršenja medjunarodnog pravai standarda u zaštiti ljudskih prava, uključujuchi nezakonita hapšenja i loš tretman zatočenika.

Zvaničnici AI u pismu ministrima traže da EU ne ponovi počinjene greške, uz primjedbu da je značajan razlog za takvo ponašanje trupa SFOR-a bio i nedostatak odgovarajuće civilne kontrole.

Stoga se poziva Vijeće da osigura vodjenje misije "ALTHEA" u saglasnosti sa poštivanjem medjunarodnih zakona i standarda o zaštiti ljudskih prava, te da, s tim u vezi, uspostavi i jedinstven, centralizovan sistem civilne kontrole misije. Svi eventualni slučajevi narušavanja ljudskih prava od strane pripadnika europskih vojnih snaga u Bosni i Hercegovini bi trebali biti nepristrasno i temeljito istraženi, a protiv počinitelja pokrenuti disciplinski i krivični postupci.

Posebno se naglašava da bi europska misija u BiH trebala "aktivno" tragati za preostalim bjeguncima od medjunarodne pravde, te, u tom cilju, "kada je neophodno", koordinirati svoje aktivnosti sa NATO snagama koje će ostati na bh tlu, okupljene oko posebnog štaba Saveza u Sarajevu.

XS
SM
MD
LG