Linkovi

Baja Luka: Akcija SFOR-a, suđenje i peticija - 2004-07-10


Pripadnici SFOR-a tokom noćašnje akcije u Banjaluci pretresli su nekoliko stanova pripadnika Vojske Republike Srpske, a na suđenju grupi prijedorskih policajaca osumnjičenih za ubistvo sveštenika, Tomislava Matanovića 1995.godine u Banjaluci je danas svjedočio biskup Franjo Komarica.

Tokom noćašnje višečasovne akcije u dvije stambene zgrade u banajlučkom naselju Borik pripadnici SFOR-a su pretresli četiri stana ali niko nije uhapše. Potvrdio je ovo portparol Centra javne bezbjednosti Banjaluka, Rade Mutić navodeći da je iz stana penzionisanog pukovnika Vojske Republike Srpske, Jovana Lalovića odnesena određena dokumentacija.

U stanu rezervnog oficira Stanislava Vasića su zaplijenjena dva pištolja, video i audio kasete te rokovnik sa telefonskim brojevima dok iz stana potpukovnika Milovana Mišića nije ništa odneseno.

Provaljen je i još jedan potpuno prazan stan. Predstavnici SFOR-a danas nisu komentarisali razloge ove akcije niti je saopšteno da li je bilo kakvih rezultata.

U Banjaluci danas bilježimo i nastavak suđenja jedanaestorici prijedorskih policajaca osumnjičenm za ratni zločin, odnosno, za ubistvo katoličkog sveštenika,Tomislava Matanovića i njegove porodice u Prijedoru 1995.godine. Tim povodom pred vijećem petorice banjalučkog Okružnog suda danas je kao svjedok tužilaštva svjedočio biskup Franjo Komarica koji je potvrdio da je sveštenik Matanović prisilno odveden u roditeljsku kuću u Prijedoru u noći između 24 i 25.avgusta 1995.godine. U toj kući Tomislav Matanović je boravio u pritvoru do 19.septembra bez mogućnosti da obavlja posao sveštenika, naglasio je Komarica. On se nije izjasnio o zahtjevu za krivično gonjenje jedanaestorice optuženih naglašavajući da ne poznaje izvršioce ovog zlodjela niti optužene za njega.

Iz Banjaluke i vijest da su predstavnici Organizacije zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske danas podržali inicijativu Udruženja zajedno do istine o prikupljanju potpisa za održavanje referenduma o izdvajanju Republike Srpske iz Bosne i Hercegovine. Ovu inicijativu su podržali i Savez logoraša Republike Srpske te izbjegličko Udruženje Ostanak zbog, kako je istaknuto, kontinuiranog napada na Republiku Srpsku te minimiziranja srpskih žrtava u proteklom ratu. Početak prikupljanja potpisa je najavljen za sutra.

XS
SM
MD
LG