Linkovi

Siringomijelija i njeno lječenje - 2004-07-10


Doktor Langston Holly je neurohirurg pri univerzitetskoj bolnici Santa Monica u Los Angelesu, savezna država Californija i specijalista je za bolesti kičme. Za naš program on govori o bolesti pod imenom siringomijelija koja u većini slučajeva uzrokuje paraplegiju.

L. HOLLY: Siringomijelija je bolest uzrokovana dospjećem kičmene tečnosti do kičmene moždine. Normalno je da se ova kičmena tečnost nalazi oko same moždine, te kao jastuk u stvari amortizitra moždinu kako bi se slobodno mogla kretati unutat kičmenih kanala. Kod ove bolesti, medjutim, dio ove tečnosti dospijeva do moždine i stvara pritisak i tako uništava nerve koje prenose važne informacije i funkcije između mozga i ekstremiteta, utiče na motornu snagu, osjećaje kao što su bol, podraživanje i slično.

VOA: Postoji opasnost kod pacijenata koji boluju od siringomijelije da postanu paraplegičari. L. HOLLY: U zavisnosti od težine oboljena može se pojaviti paraplegija ili kvadriplegija, kada pacijent ne može pomjeriti niti jedan od ekstremiteta. U ovim slučajevima dolazi do poremećaja osjeta, javljaju se problemi sa prepoznavanjem osjećaja - na primjer, da li je nešto hladno ili vruće, ili bola u ekstremitetima.

VOA: Na pitanje na koji se način oboljeli od siringomijelije mogu najbolje boriti protiv ove bolesti i koji su za to adekvatni lijekovi doktor Holly odgovoara.

L. HOLLY: Postoje poteškoće. Ne postoji jako puno dobrih lijekova uz pomoć kojih se liječi siringomijelija.Neki simptomi se mogu liječiti sa lijekovima koji pomažu relaksaciju mišića.Često ovi pacijeti pate od ukočenih mišića, posebno na nogama, tako da ovi lijekovi relaksiraju mišiće. Međutim, neki od pacijentata su dobri kandidati za operaciju, a postoje različite vrste operacija kojima se liječi siringomijelija u zavisnosti od vrste ovog oboljenja.

VOA: Na pitanje kako ljudi, na primjer sa područja Jugoistočne Evrope, BiH mogu nabaviti potrebne lijekove koji su dostupni u Sjedinjenim Državama?

L. HOLLY: Pa, to je teško pitanje. Mislim da na internetu postoje web stranice gdje se mogu naći informacije te vrste. U Sjedinjenim Državama postoji udruženje pacijenata koji boluju od siringomijelije i koji su pokrenuli nekoliko takvih stranica. Jedno od njih je udruženje ASAP, te ukoliko ste u mogućnosti da uradite vlastitu pretragu na Internetu, moći ćete naći željene informacije.

XS
SM
MD
LG