Linkovi

AMERIČKI MARINAC NA PUTU ZA VOJNU BAZU U NJEMAČKOJ - 2004-07-10


Američki marinac, za kojeg je bilo izvješteno da ga militanti drže kao taoca u Iraku i prijete mu smrću napustio je Liban gdje je stigao jučer i krenuo u američku vojnu bazu u Njemačkoj.

Libanski zvaničnici su saopštili da je poručnik Wassef Ali Hassouni, porijeklom Libanac, uzletio sa bejrutskog aerodroma američkim vojnim transportnim avionom. Poručnik Hassouni je jučer kontaktirao članove osoblja američke ambasade u Beirutu koji su otišli po njega i doveli ga u ambasadu. I dalje se ne zna kako je on dospio iz Iraka do Libana i kriminalistička služba američke mornarice istražuje okolnosti njegovog devetnaestodnevnog nestanka.

Nakon što je objavljena informacija da se Wassaf Ali Hassouni nalazi na sigurnom u američkoj ambasadi u Beirutu njegov brat Mohamad se obratio novinarima i tom prilikom se zahvalio Marincima američke vojske i organizaciji Majke marinaca, vladi, policiji Westerlya, susjedima, ljudima iz cijele zemlje i svijeta na njihovim molitvama i podršci. Riječi zahvalnosti Mohamad Hassouni je uputio i upravi teelefonske kompanije AT&T i Discoveria za vrijeme koje su im posvetili u toj teškoj situaciji.

Kako su saopštili libanski zvaničnici službe bezbjednosti jučer ujutro je u libanskom gradu Tripoliju došlo do oružane borbe između pripadnika klana Hassoun i onih koji ih optužuju da su američki kolaboracionisti. U tim sukobima dvije osobe su ubijene dok je treća ranjena.

Zvaničnici službe bezbjednosti nisu bili voljni da iznesu detalje o tome šta je izazvalo taj okršaj ali su rekli da je povezan sa ranijim sukobom koji je u vezi sa optužbama da su Hassouni bili američki kolaboracionisti.

U Tripoliu drugom po veličini gradu u Libanu koji je uglavnom naseljen Muslimanima Sunnitima u pojedinim dijelovima grada veoma je prisutno anti-američko raspoloženje.

XS
SM
MD
LG