Linkovi

200 hiljada žena svake godine se provede kroz Balkan i većina završi kao seksualne robinje - 2004-07-10


NATO savez je usvojio nove smjernice kako bi se osiguralo da njegove mirovne snage ne traže usluge žena koje su primorane na prostituciju. Kako izvještava novinar Glasa Amerike Roger Wilkinson, nova politika, koja je odobrena prošlog mjeseca na samitu NATO-a u Istanbulu, je napor ka suprotstavljanju talasu trgovne ljudima koji je naročito izražen na Balkanu.

Glasnogovornik NATO-a James Appathurai je rekao da je 26 članica saveza svjesno da trgovina ljudima, naročito ženama, potpaljuje korupciju i organizirani kriminal i da je suprostavljena naporima alijanse da izgradi stabilnost u područjima gdje su stacionirane mirovne snage.

I zasigurno, sve zemlje NATO-a su duboko predane osiguravanju da naši vojnici, njihovi vojnici, ne učine ništa kako bi na bilo kakav način doprinijeli tome, i da se zaista poduzmu svi napori kako bi se borilo protiv trgovine ljudima.

Ne samo da je 26 saveznika odobrilo nove smjernice, već su oni dobili i podršku 20 zemalja partnera NATO-a, koje uključuju Rusiju, Ukrajinu, tradicionalne evropske neutralne države kao što su Švedska i Švajcarska, i zemlje u regionu Kavkaza i centralne Azije. Američki ambasador u NATO savezu Nicholas Burns je rekao da će izazov sada biti da se primijeni nova politika.

”Prvi korak je bio privoliti 46 zemalja da se slože o tome. Broj dva će biti suradnja s našim vojnim vlastima da se osigura da je svaki vojnik koji se pošalje u NATO misiju svjestan te politike, svjestan problema, kao i njegove ili njene obaveze da se ni na koji način, ni na koji oblik ne uključuje u njega.“

Gospodin Burns je naveo statistike Ujedinjenih naroda u kojima se kaže da se 200 hiljada žena svake godine provede kroz Balkan i da većina njih završi kao seksualne robinje. Njegov norveški kolega Kai Eide je rekao da su trgovci ljudima 90% prostitutki u BiH natjerali na takvu aktivnost. Sjedinjene države i Norveška su predvodile kampanju kako bi članice NATO-a usvojile nove smjernice. Obje zemlje su svojim vojnicima zabranile da posjećuju prostitutke. Politika NATO-a ne odobrava takvu potpunu zabranu, ali navodi da savezničke snage neće olakšavati trgovinu ljudima patroniziranjem prostitutki za koje je poznato da ih kontroliraju trgovci ljudima.

XS
SM
MD
LG