Linkovi

Nove procedure u zaštiti pacijenata u američkim bolnicama - 2004-07-10


Greške koje se dešavaju u operacionim salama u Sjedinjenim Državama ponekad imaju tragičan završetak. Kako bi se ovaj problem riješio i spriječile pogreške, američka vlada je uvela novi niz zakona. Novinarka Glasa Amerike Amy Katz izvještava o novim procedurama koje su na snagu stupile prvog jula.

Lonnie Sowell je žrtva pogrešne operacije. On je trebao biti podvrgnut operaciji desnog koljena. Međutim, tek nakon što su ljekari načinili rez na njegovom lijevom koljenu, shvatili su da su pogriješili.

”Veoma sam ljut. Sada imam dva bolesna koljena.“

Niko ne zna koliko takozvanih ”pogrešnih operacija” bude izvršeno svake godine jer se od bolnica ne traži da to i javno objave. Ljekar Russell Massaro iz Zajedničke komisije organizacija za zdravstvenu brigu kaže da je tek nekolicina grešaka i prijavljena.

”Bili smo u prilici da analiziramo prijavljene slučajeve, da sagledamo gdje su greške počinjene i naučimo lekciju. Upravo zato smo u stanju da sada i djelujemo.“

Na osnovu novih zakona, prije same operacije moraju se poduzeti tri koraka.

Prvo: Hirurg mora flomasterom označiti lokaciju na kojoj će se izvršiti operacija u vrijeme dok pacijent to promatra.

Drugo: Medicinske sestre moraju dva puta provjeriti ime pacijenta i njegove dokumente i usporediti ih sa imenom na posljednjim laboratorijskim nalazima. I konačno, prije nego se načini rez, čitav ljekarski tim, zajedno treba da potvrde da imaju pravog pacijenta za odgovarajuću operaciju, koja će biti izvršena na tačno određenom dijelu tijela.

Ukoliko bilo ko, uključujući pacijenta, u bilo koje vrijeme u pitanje dovede pravovaljanost bilo koje informacije, procedura se zaustavlja dok se pitanje ne riješi. Mnogi zvaničnici u zdravstvu samtraju da su ove procedure trebale biti davno uvedene.

XS
SM
MD
LG