Linkovi

Paddy Ashdown o Srebrenici: Mira ne može biti bez pravde, a pravde ne može biti bez istine - 2004-07-10


I današnji Wall Street Journal je svoje čitatelje podsjetio na srebrenički masakr i njegovu 9 - tu godišnjicu, putem komentara visokog predstavnika Paddyja Ashdowna.

Nčin na koji se sjećamo toga strašnog dogadjaja, način na koji se nosimo s moralnom propašću onih koji su zločin počinili, kao i moralni neuspjeh onih - zapravo nas - koji smo imali mogućnost da to zaustavimo, a nismo - nosi poruku koja se prostire mnogo dalje, iza granica Bosne i Hercegovine - tim riječima započinje današnji komentar u povodu još jedne godišnjice srebreničke tragedije, za ugledni Wall Street Journal, visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown.

Podsjetivši još jednom da riječi ne mogu niti vratiti mrtve, niti kazniti zle, gospodin Ashdown ipak ističe kako je nedavno priznanje masakra od strane predsjednika Republike Srpske, Dragana Čavića predstavljalo značajan, novi trenutak; sjetite se Willyja Brandta u Auschwitzu, kaže Ashdown.

Budućnost BiH leži u Evropskoj Uniji i NATO savezu... Bosna se ili može pridružiti euro-atlantskim institucijama, ili može nastaviti pružati utočište optuženicima za ratne zločine, ali ne može oboje istovremeno.

Moje uklanjanje 59 individua s vlasti u Republici srpskoj...jest radikalna mjera, ali samo uklanjajući one najopstruktivnije elemnte iz javnog i političkog života može Bosni dati priliku da se konačno pomakne od mrve tačke na kojoj je drže ratni zločinci ne dajući joj da krene ka evro-atlantskim institucijama...Ovog će se vikenda ljudi u Srebrenici i drugdje sjećati onih koji su pobijeni prije devet godina.

Svakoga dana - kako se Bosna kreće ka tome da bude normalna evropska država - veća je distanca izmedju te zemlje i onog strašnoga dogadjaja. No, mira ne može biti bez pravde; a pravde ne može biti bez istine - kaže izmedju ostalog visoki predstavnik za BIH Paddy Ashdown u današnjem komentaru za Wall Street Journal.

XS
SM
MD
LG