Linkovi

Ostaju li ministri SDA u vladi Republike Srpske? - 2004-07-08


Potpredsjednik Republike Srpske, Adil Osmanović poručio je na današnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci da bi smjena ministara Stranke demokratske akcije u entitetskoj Vladi mogla izazvati duboku krizu u Republici Srpskoj koja bi se mogla prenijeti i na institucije Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Republke Srpske Dragan Čavić je u sinoćnjem obraćanju javnosti iznio niz netačnih kvalifikacija o Stranci demokratske akcije i njenom predsjdniku Sulejmanu Tihiću pokušavajući pobjeći od odgovornosti za situaciju u ovom entitetu. Izjavio je ovo na današnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci, potpredsjednik Republike Srpske, Adil Osmanović zatraživši od Dragana Čavića da odustane od zahtjeva za smjenom tri ministra Stranke demokratske akcije iz entitetske Vlade koje je inicirala Partija demokratskog progresa.

»Ovaj pokušaj predsjednika Partije demokratskog progresa, gospodina Mladena Ivanića je svjesno bježanje od međunarodnih obaveza koje je preuzela Republika Srpska a koje proističu iz Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ministri iz reda srpskog naroda u Federaciji Bosne i Hercegovine ne mogu biti smijenjeni bez saglasnosti potpredsjednika Federacije B i H, Desnice Radivojevića što znači da imamo potpuno asimetrična rješenja u dva bosanskohercegovačka entiteta.«

Potpredsjednik Narodne Skupštine, Šefket Hafizović je potvrdio da su predstavnici Stranke demokratske akcije još uvijek u vlasti i da on redovno obavlja svoju funkciju u parlamentu Republike Srpske.

»Stranka demokratske akcije je i dalje aktuelni učesnik u skupštinskoj većini i mi nemamo dosad nijedan zahtjev niti inicijativu vezanu za zahtjev o smjeni ministara SDA u Vladi RS od strane predsjednika PDP-a, gospodina Mladena Ivanića.«

Danas je najavljeno da će sutra u Sarajevu zasijedati predsjedništvo SDA koje će utvrditi stavove u vezi, eventualne, smjene ministara ove stranke u Vladi Republike Srpske.

Inače, danas se u Banjaluci održava sjednica Glavnog odbora Srpske demokratske stranke nakon koje će biti jasnije da li će ova partija pokrenuti inicijativu za rekonstrukcijom entitetske Vlade,odnosno da li će prihvatiti zahtjev PDP-a za raspisivanjem prijevremenih izbora.

XS
SM
MD
LG