Linkovi

BiH kao ni Srbija i Crna Gora se ne mogu nadati članstvu u Partnerstvu za mir dok su na slobodi Karadžić i Mladić - 2004-07-08


Ambasador Nikolas Burns, američki prtedstavnik u Stalnom NATO vijeću, danas je vrlo jasno podsjetio javnost da njegova zemlja, kao i cijela Alijansa nemaju namjeru odustati od tragamknja za radoivanom Karadžićem i Ratkom Mladićem.

Namjera Saveza je da ih "pronadje, uhapsi i odvede u Hag".

Za Burnsa ništa manje jasna nije bila ni poruka NATO lidera sa nedavnog samita u Istambulu, kao što je naglašena uska veza izmedju hapšenja haških bjegunaca i ulaska Bosne i Hercegovine, kao i Srbije i Crne Gore u program Partnertsva za mir.

"Moja zemlja vjeruje da ni Srbija, ni Bosna i Hercegovina ne mogu postati dio Partnerstva sve dok se to pitanje ne riješi i dok ne dokažu punu opredjeljenost za saradnjom sa Hagom, što je od najviše medjunarodne važnosti", rekoa je Burns.

On poručuje da vojni savez i Amerika "ne mogu napustiti Balkan" sve dok se ne uhapse haški bjegunci, posebno Karadžić, Mladić i Gotovina, koje Burns smatra krivim za "masovna kršenja ljudskih prava".

S tim u vezi podsjeća da će, i nakon planirane smjene vojnih snaga u BiH, NATO zadržati vojni štab, čija će jedna od glavnih zadaća biti traganje za haškim bjeguncima.

Nikolas Berns se ovom prilikom osvrnuo i na nedavne mjere Visokog predstavnika u BiH, poduzete prema značajnom broju zvaničcnika Republike Srpske, tvrdeći kako one imaju punu podršku američke strane. Američki zvaničnik je jasno ukazao gdje treba tražiti krivce za situaciju u kojoj je zemlja, i pored značajnih koraka u pravcu cjelovitih odbrambenih reformi, propustila priliku da udje u željeno Partnerstvo za mir.

"Stvarna odgovornost za to leži na Republici Srpskoj. Trebalo bi, uz to, biti jasno bh rukovodstvu da je stvari fokus poduzetih mjera bio na razbijanju mreže podrške", naglasio je Nikolas Burns.

XS
SM
MD
LG