Linkovi

Predsjednik Bill Clinton o situaciji na Balkanu - 2004-07-08


Novinarka Albanskog servisa Glasa Amerike Keida Kostreči je jučer prisustvovala potpisivanju knjige bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona u knjižari ”Barnes and Nobles“ u Washingtonu. Na njeno pitanje na koji način je u knjizi opisao situaciju na Kosovu, predsjendik Clinton se osvrnuo i na cjelokupnu sitauciju na Balkanu u to vrijeme.

Knjiga se većim dijelom odnosi na ono što smo uradili na Balkanu, prvo u BiH, onda na Kosovu. Moje uvjerenje je da se prema ljudima tamo užasno odnosilo i da su Sjedinjene Države i NATO savez morali da ih zaštite. Međutim, to je isto bilo i u evropskom interesu.

Jedan od mojih velikih ciljeva kao predsjednika je bio da pomognem Evropi da postane ujedinjena, demokratska i da vlada mir po prvi put u istoriji.

To se ne bi moglo postići sa Miloševićem na vlasti i problemima Balkana, te smatram da je to jedan od najboljih postignuća u toku mog predsjednikovanja.

Međutim, kada govorimo o čisto humanitarnoj strani problema, kada su se milioni ljudi sa Kosova počeli vraćati kući, nakon što smo ih Hilary i ja posjetili u izbjegličkim kampovima u Makedoniji, na primjer, bio sam jako sretan.

Na pitanje kako sada gleda na situaciju na Balkanu, bivši američki predsjednik odgovara.

Još uvijek na tom području postoje problemi i mislim da će ih i dalje biti ukoliko ne budemo imali stabilnu politiku i dobru ekonomiju. Jedna od stvari koju smo učinili na kraju mog mandata je da smo podržali Evropsku uniju i stvaranje Pakt stabilnosti za Jugoistočnu Evropu. Međutim, program treba finansirati i mi moramo ostati na tom području koliko god je potrebno kako bi se održala stabilnost. Tribunal za ratne zločine treba i dalje da funkcionira kako bi se dostigla pravda, kako bi se glavni počinioci užasnih zločina u BiH izveli pred lice pravde, te je takođe potreban i ekonomski razvoj.

XS
SM
MD
LG