Linkovi

Pojačane mjere sigurnosti u Sjedinjenim Državama - 2004-07-08


Bijela kuća je izvjestila da Sjedinjene Države pojačavaju mjere bezbjednosti na osnovu stalnog priliva obavještajnih podataka koji ukazuju na moguće napade al-Qaide čiji je cilj ometanje novembarskih predsjedničkih izbora.

Ministar za unutrašnju sigurnost Tom Ridge je izjavio da administracija predsjednika Busha svoju odluku o pojačavanju mjera sigurnosti bazira na, kako je on to rekao, vjerodostojnim izvještajima o planovima al-Qaide koji se dovode u vezu sa terorističkim napadima prije izbora u Španiji početkom ove godine i nedavnim hapšenjima izvršenim u Engleskoj, Jordanu i Italiji.

Ministar za unutrašnju sigurnost To Ridge je izjavio da Ministarstvo još od 11. septembra 2001. god. raspolaže obavještajnim podatcima prema kojima al-Qaida namjerava izvršiti više napada na Sjedinjene Države. Vjerodostojni izvještaji ukazuju na to, rekao je ministar Ridge, da se al-Qaida kreće u pravcu realizacije svojih planova da izvrši veliki broj napada u Sjedinjenim Državama u nastojanju da omete demokratske procese u toj zemlji.

Prema riječima gospodina Ridga, na osnovu napada izvršenih u Madridu, kao i na osnovu hapšenja u Engleskoj, Jordanu i Italiji došlo se do saznanja da oni imaju mogućnost da uspiju ali i to da se drže pogrešnog mišljenja da će njihovi napadi utjecati na američku odlučnost.

Ministarstvo, kako je rekao ministar Ridge ne zna tačno vrijeme, mjesto i metod napada ali zajedno sa CIA-om, FBI-em i drugim agencijama aktivno radi na tome da dođe do tih saznanja.

Visoki zvaničnici administracije i stručnjaci za anti-terorizam naredne mjesece vide kao period u kojem treba pojačati stepen budnosti zbog zabrinutosti da bi islamski militanti mogli pokušati da ponove politički uspjeh kojeg su postigli u Španiji koordiniranim bombaškim napadima na vozove u Madridu - kada je pala španska vlada.

U aprilu mjesecu oformljena je grupa sačinjena od predstavnika agencija koje su u kontaktu sa službama za sprovođenje zakona, ministarstvom unutrašnjih poslova i obavještajnom službom, sa zadatkom da se pozabave serijom događanja u izbornom periodu koja bi mogla biti atraktivna meta za teroriste uključujući tu i konvencije za nominiranje predsjedničkih kandidata.

Uz sve to kako je izjavio ministar Ridge od danas područje cijele zemlje je povezano sa Operativnim centrom ministarstva za unutrašnju sigurnost, 24 sata dnevno svih sedam dana u sedmici, centar za obradu informacija vezanih za unutrašnju sigurnost zemlje i djelovanje u slučaju incidenta u svih 50 saveznih država je putem naše informativne mreže povezano sa Operativnim centrom. To je cilj koji je, kako je rekao gospodin Ridge ostvaren pet mjeseci prije zadatog roka. Po prvi put do sada ovaj državni operativni centar omogućava da se informacije prime u pravo vrijeme i da se te informacije iskoriste, kada za to dođe vrijeme, za izvršavanje akcija da bi se zaštitila zemlja, zaključio je ministar za unutrašnju sigurnost Tom Ridge.

XS
SM
MD
LG