Linkovi

Sjedinjene Države će održati riječ koju su dale Iračanima - 2004-07-07


Čini se da Iračani imaju povjerenja u lidere svoje nove suverene vlade. U istraživanju mišljenja javnosti koje je sprovedeno u šest gradova u periodu između 9. i 19. jula više od 70 procenata učesnika u anketi je izjavilo da imaju povjerenja u premijera Iyada Allawia. Više od 80 procenata je iskazalo povjerenje za predsjednika Ghazi al-Yawara. Četiri od pet anketiranih Iračana je reklo da očekuju da će se situacija u njihovoj zemlji popraviti sada kada je izvršen prenos suvereniteta.

Nakon decenija loše vladavine režima Saddama Husseina Irak treba da savlada mnoge izazove uključujući tu obnovu infrastrukture i uspostavljanje stabilne ekonomije. Obezbjeđivanje sigurnosti ostaje i dalje prioritetom. Strani plaćenici i zaostali Saddamovi sljedbenici, izjavio je premijer Allawi, prosipaju nevinu iračku krv. Kao što je to rekao gospodin Allawi, pobunjenici pokušavaju da unište zemlju ali im to neće biti dozvoljeno.

Borba protiv terorizma u Iraku je prvi i najveći izazov za tu zemlju. Snage koalicije koju predvode Sjedinjene države ostaće, kako je rekao predsjednik George W. Bush sve dok to stabilnost Iraka zahtjeva i samo onoliko dugo koliko je njihovo prisustvo potrebno i zatraženo od strane iračke vlade.

BUSH: Teroristi su očajni i bijesni. Bježe kako bi našli skrovište. Znaju da je njihova stvar propala. Znaju da vrijeme radi protiv njih.

Teroristi ne žele slobodan Irak. Izvršili su kidnapovanja i grozna ubistva. Kao što je predsjednik Bush rekao, njihove akcije su postale okrutnije i više sadističke.

BUSH: Oni na video-snimcima, video-snimcima svojih zločina, sakrivaju svoja lica, Te kapuljače ne mogu međutim sakriti lice zla. Mi smo tu vrstu imali priliku vidjeti i ranije u logorima smrti i gulacima u inostranstvu. Mi se nećemo uplašiti nikakvog zla i mi ćemo pobijediti.

Slobodne žene i muškarci Iraka će moći ostvariti svoju želju za slobodom. Sjedinjene države su obećale da će pomoći da se oni oslobode tiranije, da obnove svoj suverenitet i da ih stave na put ka demokraciji. Kada Sjedinjene države dadnu svoju riječ, rekao je predsjednik Bush, Sjedinjene države tu riječ i održe.

XS
SM
MD
LG