Linkovi

Hoće li izbor Edwardsa donijeti prevagu u predsjedničkoj utrci? - 2004-07-07


Na američkoj političkoj sceni pojačava se kampanja predsjedničkih kandidata. Demokratski dvojac Kerry-Edwards započeo je danas kampanju u četiri savezne države: Pensilvaniji, Ohiu, Floridi i Sjevernoj Karolini. U isto vrijeme i predsjednik Bush provodi kampanju u Sjevernoj Karolini. Kako kažu iz Bijele kuće ta je posjeta planirana prije nego je Bushov demokratski oponent izabrao Johna Edwardsa iz Sjeverne Karoline za svog potpredsjedničkog kandidata, što od jučer komentiraju kako demokrati, tako i republikanci koji su već počeli kritizirati, kako kažu liberlana stajališta senatora Edwardsa.

On je cijeli život bio izvanredan borac za američku srednju klasu. On je poštovan i rado prihvaćen član Senata sada već preko 4 godine. On je služio u najprestižnijim i najreprezentativnijim senatskim komitetima i ja imam potpuno povjerenje da će on obaviti izvanredan posao nastavljajući kampanju u narednih 4 mjeseca za novu vladu, administraciju Johna Kerrya, kaže lider demokratske manjine u Senatu, Tom Daschle.

To je ulaznica za snagu, za nadu, za povoljnu priliku, za pobjedu. I, ja ne mogu biti sretniji, rekao je uticajni demokrata senator Edward Kennedy vatreni pobornik Johna Kerrya i oštar kritičar predsjendika Busha. Amerika je uzbudjena, ne samo demokrati nego i neovisni birači i republikanci, rekao je senator Kennedy.

Na izboru Johna Kerrya čestitao je i Dick Gephardt, bivši predsjednički kandidat, uvjeren, kako je rekao u njihovu pobjedu, obećavajući svoju punu podršku.

Republikanski senator John McCain smatra to, takodjer, dobrim izborom. On je dobar čovjek i mislim da će biti vrlo efikasan....Ja podržavam predsjendika Busha i vodim kampanju za predsjednika Busha, rekao je McCain, dodajući da je uživao radeći sa senatorom Edwardsom.

Poznati istoričar američkih predsjednika, Allan Lichtman smatra da su Republikanci zabrinuti i da je to za njih najopasniji izbor jer daje odredjeni zamah, nešto muzike i uzbudjenja kampanji kojoj strašno nedostaje sve ono bitno u tom smislu. Bijela kuća ima dobar tim za brzi odgovor. Oni znaju da je Edwards potencijalni bljesak energije za kampanju i oni taj potencijal žele deaktivirati što je prije moguće i umanjiti uticaj dramatične odluke koju je napravio John Kerry, kaže profesor Lichtman.

Analize pokazuju da je trenutna predsjednička utrka izmedju Busha i Kerrya tijesna.

Tradicionalno demokratski orjentirani glumci u Hollywoodu, kao što su to sinoć učinili Jack Black, William Macy, Jason Biggs i drugi, nastoje to promijeniti u korist Johna Kerrya.

Alex i Venesa Kerry, dvije kćerke Johna Kerrya, nisu sinoć propustile koncert u Los Angelesu na kojem su prikupljana sredstva za političku kampanju njihovog oca u utrci za Bijelu kuću.

Anketa koju je prošle noći sproveo NBC News pokazuje prednost Kerry-Edwards u odnosu na republikanski duo Bush-Cheney u omjeru 49 naprema 41 posto.

XS
SM
MD
LG