Linkovi

Novi zakon o sigurnosti u Iraku - 2004-07-07


Irački premijer Iyad Allawi potpisao je novi zakon o sigurnosti koji privremenoj vladi daje veće ovlasti u borbi protiv pobunjenika i stranih muslimanskih militanata.

Premijer ima pravo, nakon jednoglasne suglasnosti predsjedničkog komiteta, da proglasi vanredne zakone u bilo kojem dijelu Iraka ukoliko su ugroženi životi Iračana, rekao je irački ministar pravde Malik Dohan Al-Hassan.

Novi zakon daje premijeru Allawiu pravo da uvede policijski sat u odredjenim područjima, da vrši opsadu i pretražuje i pritvara pojedince kod kojih se nadje oružje. Zakon mu, takodjer, dozvoljava da imenuje guvernere, uključujući vojne lidere da upravljaju odredjenim područjem.

”Trenutne okolnosti u Iraku i nesigurnost se više ne mogu tolerirati. Bilo je eksplozija koje ugrožavaju porodice, kuće, tvornice, škole i sve javne ustanove u državi.“

Ministar pravde, Malik Dohan al-Hasan kaže da su u vladi svjesni da Zakon ograničava neke od sloboda, ali da ga prate i brojne garancije. Mi smo pokušali da garantiramo pravdu i ljudska prava, kaže gospodin Malik, dodajući da je Zakon bio neophodan kako bi se moglo oduprijeti pobunjenicima koji sprječavaju vladine uposlenike da dolaze na posao, koji onemogućavaju stranim radnicima ulazak u zemlju kako bi pomogli obnovu Iraka.

Al-Hassan je rekao da će iračke snage u slučaju da same ne mogu sprovesti zadatak tražiti pomoć od inostranih snaga.

Ova naširoko očekivana mjera nekoliko je puta odlagana. Politički izvori kažu da je razlog tome što je vlada nastojala da u konsultaciji sa američkim zvaničnicima precizira potrebne detalje zakona.

Očekivalo se da će Vanredni zakoni uključiti i uredbu o amnestiji za gerilce koji su se borili protiv amerikanaca do 28 juna, odnosno prenošenja suvereniteta na iračane, smatrajući to legitimnim činom otpora.

Ministar za ljudska prava Bakhityar Amin kaže da se o amnestiji još raspravlja i da će ona uskoro biti proglašena nakon odobrenja Kabineta i Predsjedničkog vijeća.

Zvaničnici kažu da će gospodin Allawi vanredno stanje jedino proglasiti u kurdskom sjevernom dijelu Iraka u suradnji sa lokalnim kurdskim liderima.

Novi zakon je medju gradjanima Bagdada dočekan sa pomiješanim osjećanjima.

Vanredni zakoni ne služe ljudima. To će dodati nova ograničenja i teret postojećim pod kojim irački narod već pati, kažej jedna od gradjana Bagdada.

Ukoliko je zakon koristan za zemlju treba ga uvesti. Ako zemlja ostaje u ovakvom haosu on je potreban, kaže drugi.

XS
SM
MD
LG