Linkovi

Novi američki ambasador u UN-u - 2004-07-06


Sjedinjene države su imenovale novog ambasadora za Ujedinjene nacije. Predsjednik George W. Bush je imenovao bivšeg američkog senatora Johna Danfortha kao nasljednika ambasadora Johna Negropontea koji je nedavno preuzeo dužnost ambasadora u Iraku.

Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno je podržalo prenos suvereniteta u Iraku na iračku prelaznu vladu. Sada, rekao je ambasador Danforth, cilj je da se iskoristi ovaj trenutak zamaha, u pravcu uspostavljanja bolje međunarodne saradnje čiji je primjer jednoglasno usvajanje rezolucije o Iraku od strane Vijeća sigurnosti UN-a.

JOHN DANFORTH: Postizanjem konsenzusa i zajedničkim naporima Ujedinjene nacije mogu mnogo toga uraditi posebno u Iraku, ali također i u borbi protiv terorizma, u sprečavanju širenja naoružanja za masovno uništenje, uspostavljanja mira na Srednjem istoku i stabilnosti u Africi. Suočavamo se sa sukobom između civilizacije i snaga haosa. Zadatak koji se nalazi pred Ujedinjenim nacijama je da nađe načina da se udruže kako bi odgovorile na zajednički izazov koji je pred nama. Sa tim čvrstim ciljem na umu ja idem u Ujedinjene nacije.

Ujedinjene nacije imaju ključnu ulogu. Predsjednik Bush je rekao da Ujedinjene nacije moraju ispuniti svoju misiju mira tako što će odmetnute zemlje pozvati na odgovornost, pomažući stabilne demokracije u usponu i ohrabrujući razvoj i nadu kao alternative stagnaciji i ogorčenju.

Ujedinjene nacije na mnogim mjestima ostvaruju ovaj značajni cilj. U Iraku Ujedinjene nacije pomažu toj ponovo suverenoj zemlji da se pripremi za slobodne i fer izbore i pomoći će u izradi nacrta novog ustava. Od Afrike do Kariba Ujedinjene nacije pomažu da se države okrenu od starih konflikta, da pobijede dugotrajno siromaštvo, da se bore protiv AIDS-a i drugih bolesti, rekao je predsjendik Bush.

Sjedinjene države će blisko sarađivati sa Ujedinjenim nacijama u borbi protiv terorizma i protiv patnje i očaja kojima se teroristi koriste. Sjedinjene države podržavaju sve te napore rekao je predsjednik Bush i Sjedinjene države znaju da će trebati uraditi i još više toga.

XS
SM
MD
LG