Linkovi

John Edwards kandidat demokrata za podpredsjednika Sjedinjenih Država - 2004-07-06


Čovjek koji je bio glavni konkurent Johnu Kerryu, medju kandidatima demokrata za predsjednika sada će se naći na istom glasačkom listiću sa senatorom Kerryjem, kao njegov izbor za potpredsjednika.

51-no godišnji senator iz Južne Caroline, John Edwards je po mnogima samouvjeren, dobrog mladalačkog izgleda, sa nastupom punim optimizma, kojim je osvojio mnoge glasače u predizbornoj kampanji.

Nastupao je kritikujući predsjednika Busha da je stvorio dvije Amerike, jednu za privilegovane drugu za sve ostale.

Neki medju Demokratama su izrazili bojazan da gospodin Edwards nema dovoljno političkog iskustva s obzirom da je iza njega samo jedan mandat u Senatu, te da mu nedostaje iskustva u medjunarodnim poslovima, posebno u ratno vrijeme, kako bi preuzeo dužnosti predsjednika u slučaju smrti, ostavke ili smjenjivanja predsjednika. Na to se tokom kampanje žalio i sam Kerry, ali je u kasnijim privatnim susretima sa Edwardsom tu zabrinutost prevladao, kao i mnogi drugi medju demokratama koji su upravo tražili da John Edwards prati gospodina Kerrya u utrci za Bijelu kuću.

Inače se Kerry i Edwards uglavnom slažu u ključnim pitanjima. Obojica su podržali odluku da se ide u rat u Iraku i obojica su glasali protiv paketa od 87 milijardi dolara za Irak i Afganistan.

Izvjesne razlike dva senatora su pokazali oko slobodne trgovine izmedju Amerike, Meksika i Kanade. Obojica traže ukidanje poreskih olakšica koje je uveo predsjednik Bush. John Kerry za one koji zaradjuju preko 200 hiljada godišnje, dok je John Edwards limit postavio za 40 hiljada više.

U kampanji za predsjedničkog kandidata demokrata Edwards je pobjedio samo u svojoj rodnoj Južnoj Carolini, i odustao je od dalje utrke 2 marta, nakon slabog plasmana održanog istovremeno u deset država, takozvanog Velikog utorka.

John Edwards je rodjen u mjestu Seneca u Južnoj Carolini, a odrastao je u Robbinsonu u Sjevernoj Carolini. Njegov otac je bio radnik u mlinu, pa je John Edwards svoju utrku za predsjedničkog kandidata demokrata, kao i odluku o odustajanju od dalje utrke saopćio iz tvornice u kojoj je radio njegov otac i gdje je senator Edwards meo podove da bi zaradio novac za fakultet. Diplomirao je na Univerzitetu Sjeverne Caroline 1974, a tri godine kasnije je diplomirao i pravo.

Metodist Edwards i njegova supruga Elizabeth imaju troje djece: Cate, Emmu Claire i Jacka. Njihov sin Wade je poginuo u saobraćajnoj nesreći 1996 u 16-toj godini života.

John Edwards je blizu dvije decenije radio u privatnom sektoru u gradovima Nashville i Releigh u Sjevernoj Carolini zaradivši bogatstvo kao advokat na slučajevima pogrešne ljekarske prakse.

Ulažući veliku količinu vlastitog novca 1998 je osvojio mjesto u Senatu, pobjedivši republikanskog kandidata. Mada je tada iza sebe imao samo dvije godine iskustva u Senatu, Al Gore je, prije nego se odlučio za Joe Libermana, razmatrao mogućnost da 2000-te Edwardsa uzme za svog podpredsjendičkog kandidata.

Sada je to učinio John Kerry.

XS
SM
MD
LG