Linkovi

Ambasador Prosper: Nema kraja bez Karadžića i Mladića na Tribunalu - 2004-07-06


Tribunal mora ostati u funkciji sve dok se bjegunci sa vrha haških optužnica ne nadju na optuženičkoj klupi, poruka je američke administracije, izrečena od strane povjerenika za pitanja ratnih zločina, Pierre-Richard Prospera, koji je danas, nanajavljeno, posjetio sud u Hagu.

Danas je sasvim jasno rečeno- Haški sud će postojati sve dok se pred njim ne završi proces i vrhu “zločinačke piramide"- Radovanu Karadžiću, Ratku Mladiću, ali i odbjeglom hrvatskom generalu, Anti Gtovini.

"Sud je stvoren zbog njih i ostaće u funkciji zbog njih", rekao je ambasador Prosper, zadužen za pitanja ratnih zločin, nakon susreta koje je ., nenajavljeno, imao sa najvišim dužnosnicima Tribunala. On je naglasio da je rok Vijeća sigurnosti za dovršetak glavnih procesa pred Sudom, do 2008. godine, ipak fleksibilan i da će se prilagoditi dovršetku procesa protiv lica koja su trenutno najtraženiji haški bjegunci.

Ovaj diplomata je naglasio da bi haški proces protiv Karadžića, Mladića i Gotovine bio "prekretnica", te bi nakon mnogo više slučajeva" bilo prepusteno "domaćim sudovima". Zvaničnici Suda su i ovom prilikom ponovili važnost američke podrške misiji Tribunala, te naglasili kako je u "dovršetku posla" neophodna i potpuna uradnja država regiona, posebno u hapšenju i izručenju Karadžića, Mladića i Gotovine.

XS
SM
MD
LG