Linkovi

SUDSKI PROCES PROTIV SADDAMA HUSSEINA - 2004-07-05


Irački sud je podigao optužnicu protiv Saddama Husseina za počinjene zločine. Kako izvještava novinar Glasa Amerike Jim Bertle postoje ogromne količine dokaznog materijala koje treba prostudirati tako da će do početka suđenja bivšem iračkom diktatoru proći i mjeseci.

Prilikom svog prvog pojavljivanja pred iračkim sudom prošle sedmice Saddam Hussein se ponašao prkosno. Ovo međutim nije bilo suđenje već prvi korak u proglašavanju odgovornim za zločine koje su počinili Saddam i njegovi glavni pomoćnici. Šansu da se brani Saddam će dobiti na suđenju za koje mnogi pravni stručnjaci vjeruju da će početi naredne godine.

Dokazi protiv Saddama ne nedostaju što je riječima Diane Orentlicher, direktorice Ureda za istraživanje ratnih zločina pri univerzitetu American, mješavina dobrog i lošeg u isto vrijeme.

Kako kaže gospođa Orentlicher u slučaju tako velike količine dokaza taj materijal se mora pročitati, obraditi i staviti u kompjutersku bazu podataka. To sve po riječima gospođe Orentlicher zahtjeva ogromna sredstva. Mnoge od akcija bivšeg iračkog lidera su dobro dokumentovane uključujući tu i upotrebu otrovnog gasa kojim je ubio na hiljade pripadnika svoga naroda. Bivši ambasador Sjedinjenih država Peter Galbraith istraživao je taj masakr i tvrdi da je slučaj potpuno jasan.

Jedino što treba demonstrirati je da su se zločini desili,kaže gospodin Galbraith i da je Saddam Hussein bio predsjednik Iraka i da je kao takav bio odgovoran za njih.

Sami vladini dokumenti imaju izuzetan značaj za dokazivanje krivice. Jedan od tih dokumenata je naređenje izdato 1987 god iračkim trupama u vezi sa kurdskim selima.

U dokumentu se kaže: ” Svi oni starosne dobi između 15 i 70 godina moraju biti pogubljeni nakon što se od njih dobiju korisne informacije.” Noah Feldman bivši savjetnik iračkog Upravnog vijeća kaže da je to svakako najbolji primjer jedne takve vrste naređenja koja se mogu dovesti u vezu sa Sadamom i koja bi bila jaka osnova za njegovo proglašavanje krivim u najblažem slučaju za ubistvo a vjerovatno i za genocid.

Veliki broj dokaza protiv Saddama Hussseina činiće naređenja koja je on izdavao svojim generalima uključujući tu i njegovog rođaka Ali Hassana al-Majida koji se koristio hemijskim oružjem i po tome dobio nadimak Hemijski Ali.

Na audio traci koju su zaplijenile kurdske grupe može se čuti kako general planira te napade govoreći da će ih sve zasuti hemikalijama i sve ih ubiti i da na to niko ništa neće reći.

Saddam Hussein je kako se navodi tokom svoje vladavine naredio ubistva i mučenja na desetine hiljada Iračana. U poslednjih 15 mjeseci otkrivene su brojne masovne grobnice dok istovremeno veliki broj Iračana živi sa ožiljcima zadobijenim u tamnicama.

Firas Adnan Salman kaže da su mu mučitelji koji su radili za bivši režim odrezali jezik i ubili nekoliko pripadnika njegove najuže porodice u ozloglašenom zatvoru Abu Ghraib.

Zbog ovih i brojnih drugih gnusnih zločina koji se dovode u vezu sa Saddamom Husseinom Noah Feldman kaže da će irački narod zahtijevati smrtnu kaznu.

Iračani sa kojima je razgovarao zaista žele za Saddama smrtnu kaznu tvrdi gospodin Feldman. Prema njegovim riječima oni u to generalno vjeruju, oni sa tim imaju iskustva. Smatraju da je to dobra opomena za druge a kada je riječ o Saddamu misle da su zločini koje je počinio toliko strašni da bi bilo šta drugo manje od smrtne kazne bila uvrjeda za irački narod i vrijeđanje uspomene na žrtve, kaže gospodin Feldman.

Očekuje se međutim da će Saddam izgraditi čvrstu odbranu uz pomoć velikog broja advokata iz cijeloga svijeta koje je unajmio. Među njima je i Mohammad Rashdan koji je ovaj sudski proces nazvao varkom i koji kaže da je sud nelegalan, da su sudije nelegalne i da će sve biti nelegalno. Iračka vlada je obećala da će suđenje biti javno i da će Saddam imati sve mogućnosti da se brani. Savjetnik za nacionalnu sigurnost Iraka Mouwafa Al-Rubaie kaže da će sudski proces biti primjer za šta se zalaže novi Irak. Mi ćemo biti pravda, odvojena od vlasti, prelazna vlada neće imati nikakav utjecaj na sudski proces bilo pozitivan ili negativan, rekao je gospodin AL-Rubaie.

Gospodin Al-Rubaie se nada da će se sudski proces prenositi putem malih ekrana kako bi svijet mogao vidjeti dokaze protiv Saddama i to kako je on proćerdao mogućnost za tu naftom bogatu zemlju poput Iraka da se razvije kao, kako je to gospodin Rubaie rekao, bilo koja druga zemlja.

XS
SM
MD
LG