Linkovi

Zračni napad na Faludžu - 2004-07-05


Posljednja vijest iz Iraka govori o eksploziji u Faludži koja je razorila kuću, ubivši najmanje deset ljudi. Svjedoci kažu da je kuća pogodjena u zračnom napadu američkih snaga. Američki vojni zvaničnici to nisu odmah komentirali. Koalicija u Iraku je koristila zračne snage kako bi napali skrovišta terorista koji se dovode u vezu sa jordanskim militantom Abu Musabom al-Zarqawiem. Inače, iračka prijelazna vlada je po drugi put odložila objavljivanje mjera za borbu protiv pobunjenika i militanata u toj zemlji.

Očekivalo se da će premijer Iyad Allawi danas objaviti zavođenje oštrih sigurnosnih mjera uključujući tu i ponovno uvođenje smrtne kazne. Novi rok za objavljivanje ovih mjera, koje su prvobitno trebale biti obznanjene u subotu, nije dat. Gospodin Allawi je izjavio da je moguće da vlada ponudi amnestiju u nastojanju da se smanje svakodnevni napadi protiv Iračana i pripadnika koalicije.

U međuvremenu, radnici nastavljaju radove na popravci naftovoda u lučkom gradu Basri. Zvaničnici su saopštili da je irački izvoz nafte smanjen na polovinu od kada su pobunjenici prošle sedmice izvršili napad na naftovod.

XS
SM
MD
LG