Linkovi

50. rodjendan ROCK AND ROLL-a? - 2004-07-05


Elvis Presley, auto mehaničar, koji će tek kasnije dobiti nadimak Kralj Rocka, ušao je, na današnji dan prije 50 godina, u studio SUN RECORDS, Sama Phillipsa, u Memphisu, savezna država Tennessee, sa željom da snimi ploču.

Pete Daniel, kustos muzeja rokenrola u Memphisu, kaže da je Elvis otpjevao nekoliko pjesama koje se, medjutim, vlasniku studija uopšte nisu svidjele.

Sam je bio u tonskoj režiji. Muzičari su odložili instrumente, a onda je Elvis uzeo svoju gitaru i počeo da se ludira - izvodeći numeru: That s All Right, Mama, tačnije samo mumljajući tekst. Sam Phillips je izletio iz tonske režije. Šta je ovo? Zašto ovo nisi izveo maloprije? Producent, koji je takodje otkrio i lansirao B.B.Kinga, Johny Casha i Jerry Lee Lewisa - zatražio je od Elvisa da otpjeva cijelu pjesmu od početka.

U redu, još jednom, i nemoj toliko da komplikuješ u sredini pjesme, rekao mu je Sam Phillips.

Te sekunde lansirana je karijera Elvisa Presley-a. Bio je to novi zvuk - koji je kombinirao mnoge elemente. Nije to bilo sasvim originalno, a opet jeste. Gospodin Daniel kaže da je Elvis podjednako bio zainteresiran za gospel, country, blues...

Za razliku od većine bijelaca koji su u to vrijeme živjeli u svijetu segregacije i to prilično velike crno bijele segregacije - Elvis je bio drugačiji - kao da nije shvatao da su stvari morale da budu razdvojene, posebno kad se radilo o muzici.

Prije nego što je umro, producent Sam Phillips je priznao da je on već tada tražio nekog bijelca koji bi zvučao i osjećao se kao crnački muzičari s kojima je radio. Grad Memphis želi da Elvisu zvanično oda priznanje za nastanak jednog novog žanra - koji je kombinovao blues, country i, čak, swing. Tako je snimanje kojeg je Elvis imao 1954. godine u studiju Sun - proglašeno rodjendanom rock and rolla.

Drugi istoričari moderne muzike tvrde da je snimak Jackie Brenstona i grupe Delta Cats iz 1951.- pod nazivom Rocket 88 - bio prvi rock snimak.

O tome koja je bila prva snimljena rock and roll numera - može se raspravljati danima, kaže kudstos u muzeju rock and roll-a. Neki tvrde da su prve rock numere bile snimljene u četrdesetim godinama ili ranije i da su ih načinili crni muzičari koji su svirali blues i swing.

Što se prvog Elvisovog snimka tiče, načinjenog na današnji dan prije 50 godina - on nije bio veliki hit, ali njegov izvodjač je veoma brzo postao Kraljem Rocka i do smrti prodao više od milijardu ploča. A That,s All Right, Mama je objavljena bezbroj puta ..., a sad se očekuje da će konačno - biti i prva na top listama - kao prva, ikada snimljena rock and roll numera.

XS
SM
MD
LG