Linkovi

Predsjednik Bush i senator Kerry obilježili 4. juli - 2004-07-05


U gradovima i manjim mjestima širom zemlje, ljudi su proslavljajući 4. juli - Dan nezavisnosti, izvjesili američke zastave, organizovali parade i išli na izlete, a kad je sunce zašlo - na red su došli tradicionalni vatrometi. U mnogim komunama održana su javna čitanja Deklaracije Nezavisnosti, potpisane prije 228 godina, kojom je 13 originalnih saveznih država Sjedinjenih Država proglasilo svoju nezavisnost od britanske krune.I predsjednik Bush i senator Kerry bili su medju narodom - nastojeći da osiguraju glasove za predstojeće predsjedničke izbore.

Predsjednik Bush svoju je kampanju vodio u Zapadnoj Virginiji. Zvuci odobravanja i mahanje zastavama, i muzika vojnog orkestra pratili su predsjednika dok je izlazio na podijum pred zgradom lokalnog parlamenta u Charlestonu.On je govorio o ljudima sa vizijom i hrabrošću, o ljudima koji su osnovali Sjedinjene Države i rekao da je američki narod ponosan na njih i da bi oni bili ponosni na Ameriku koja im odaje počast ovog 4. jula.

BUSH: Ovoga četvrtog jula potvrđujemo našu ljubav prema slobodi, slobodi za ljude koji imaju pravo da kažu šta misle, slobodu za ljude da prakticiraju svoju vjeru. Sloboda mišljenja, sloboda izražavanja ,to je ono u šta mi vjerujemo. Mi isto tako razumijemo da sloboda nije američki poklon svijetu, sloboda je božiji dar svakom muškarcu i ženi na svijetu.

Predsjednik je bio optimističan, rekavši da Amerika napreduje i brani svoje vrijednosti. Posebno je, s tim u vezi, spomenuo pripadnike američke vojske sada na dužnosti u Afghanistanu i Iraku. On je rekao da obje te zemlje sada imaju odgovorne lidere koji vjeruju u snagu slobode.Premda su po broju članova partije Demokrati u Zapadnoj Virginiji jači od Republikanaca, predsjednik je u toj saveznoj državi dobio podršku - s obzirom na veliki broj vojnika i vojnih veterana. Procjenjuje se da ih ima 200 hiljada i da oni čine 15 procenata populacije ove savezne države.

U medjuvremenu je John Kerry 4. juli proslavio na mjestu sa simboličnim imenom, u gradiću sa imenom Nezavisnost, u saveznoj državi Iowa. Medjutim, mediji su juče najviše pažnje obratili komentaru kojeg je gospodin Kerry napisao i objavio u prazničnom izdanju Washington Posta. Još jednom, on se kritički osvrnuo na iračku politiku Bushove administracije. Sjedinjene Države, smatra on, ne vode u Iraku najefikasniju politiku i dodaje da je potrebno mnogo više medjunarodne saradnje na tome.

Dok su kandidati za predsjednika vodili predizborne kampanje, u New Yorku je 4. juli obilježen na nešto drugačiji način. Atmosfera je bila sumorna dok je postavljan kamen temeljac za novu zgradu koja će biti podignuta na mjest srušenih tornjeva Svjetskog Trgovinskog Centra. Na velikom granitnom kamenu isklesana je posveta: U počast i za sjećanje na one koji su izgubili živote 11. septembra 2001. i kao simbol koji nosi duh slobode. Guverer savezne države New York, George Pattaki rekao je da je 4. juli izabrao kao dan za početak izgradnje nove zgrade koja će se zvati Toranj Slobode, da bi pokazao koliko je snažna američka vjera u slobodu.

”Neka ovaj Toranj Slobode pokaže svijetu da ono što su naši neprijatelji pokušali da sruše - naša demokratija, naš način života - stoje uspravnije nego ikada ranije.“- kazao je tom prilikom guverner Pataki.

Kada izgradnja za nekoliko godina bude završena, Toranj Slobode biće najviša zgrada na svijetu.

XS
SM
MD
LG