Linkovi

Evropljani ne vjeruju objektivnosti iračkoga suda - 2004-07-02


Europski mediji se danas bave reakcijama na pojavljivanje Saddama Husseina pred iračkim sudom- iskazuje se, uglavnom, sumnja u mogućnost suda da "iznese na ledjima" ovako kompleksan proces, te ukazuje na elemente zbog kojih, prema medijima, Saddam ima pravo kada sudjenje naziva "teatrom".

Francuski Liberasion danas tvrdi da je nemoguće da Baghdad obezbijedi sudjenje koje bi, poput onih koja se vode u pravnim državama, osiguralo osobi pred sudom sve zakonske garancije.

Nastavljajuć uporedbu, kaže se da u svim ostalim zemljama sudije djeluju "u ime naroda"- a u Iraku: "sudije su postavljeni od strane vlasti, koja nije izabrana, već koju su postavili strani okupatori", zaključuje Liberasion, tvrdeći da, po tome, Saddam nije u krivu nazivajući sudski proces "teatrom".

Njemački "Sueddeutsche Zeitung" primjeti da Sadamovo pojavljivanje pred sudom mora značiti poseban trenutak milionima- to što je iza rešetaka, razlog je za radost brojnima u Iraku, te susjednim Iranu i Kuvajtu, ljudima koji su patili pod njegovim surovim režimom", kaže njemački dnevnik.

Austrijski "Die Presse", sumnjajući u sposobnost iračkog suda da vodi ovako kompleksan proces predlaže- lideri u Baghdadu bi trebali u proces uključiti strane eksperte u medjunarodnom krivičnom pravu, što bi sudskom procesu dalo neophodnu, "veću kredibilnost" jer, tvrdi se, "predugo je zemlja živjela pod diktaturom koja nikada nije ni čula za izraz "pošteno sudjenje".

XS
SM
MD
LG