Linkovi

Irački će narod postići pravdu - 2004-07-02


Oslobođeni narod Iraka će sada svog bivšeg diktatora i njegove suradnike privesti pravdi. Sadam Husein i 11 njegovih najbližih suradnika su se jučer pojavili na iračkom sudu i saslušali niz optužbi s kojima će se suočiti tokom suđenja koja će se, kako se očekuje, održati sljedeće godine. Među optužbama su one za genocid i zločine protiv čovječnosti koji se odnose na brutalni tretman iračkih Šiita i Kurda, na iransko-irački rat 80-tih godina, i iračku invaziju Kuvajta 1990. Muwaffaq al-Rubaie, privremeni irački savjetnik za nacionalnu sigurnost, je rekao da kada se Sadam izvede na suđenje, imaće da odgovori na mnogo toga:

Da li ste ubili na desetine hilajda ljudi? Zašto ste počinili te maskre? Zašto ste upotrijebili hemijsko oružje u Halabji u Kurdistanu? Zašto ste ovoj zemlji donijeli toliku bijedu?

Velika većina Iračana kaže da su veoma zadovoljni da će se Sadam konačno suočiti s pravdom zbog zločina koje je počinio. Među njima je i doktor Ghaib al-Kassam:

Mnogo smo propatili. To je bilo nešto što ne možete ni zamisliti. Sadamov režim je bio nešto što ne možete opisati.

Iračka prelazna vlada je preuzela pravnu nadležnost nad Sadamom Huseinom i njegovim bivšim suradnicima. Za sada, koalicija koju predvode Amerikanci će i dalje držati i čuvati Sadama Huseina i ostale optužene. Ali sada je na iračkom narodu da se suoči s brutalnim diktatorom i njegovim suradnicima. Prije 15 mjeseci, rekao je presdsjednik Bush, Irakom je vladao režim koji je mučio svoj vlastiti narod, ubijao na stotine hiljada ljudi, i sahranjivao ih u masovne grobnice. Danas, Iračani žive uz vladu koja se kreće ka pravdi, vladavini zakona i brani dostojanstvo svakog građanina.

XS
SM
MD
LG