Linkovi

Legendarni i po mnogima najveći glumac u povijesti filma - Marlon Brando umro je danas u 80-toj godini života - 2004-07-02


Legendarni i po mnogima najveći glumac u povijesti filma, Marlon Brando, umro je danas u 80-toj godini života, u Los Angelesu. Vijest o Brandovoj smrti saopćio je odvjetnik obitelji Brando, inače glumčev osobni prijatelj, rekavši da je Marlon Brando umro u bolnici. Šta reći o glumcu kojeg svijet poznaje kao jednog od najvećih koji su se ikada pojavili na srebrenom ekranu? Nominiran je za Oscara 8 puta, a dobio ga je dva puta; za film Na dokovima New Yorka, i kasnije za Kuma - The Godfather. Oskara za Kuma Brando je medjutim odbio primiti, u znak prosvjeda protiv načina na koji Hollywood trenira američke Indijance.

Po prvi puta je upao u oči na Broadwayu, ulogom Stenliya Kowalskog u komadu Tramvaj zvani čežnja - A streetcar named Desire. Ista uloga u filmskoj verziji mu je donijela slavu, i karakterizaciju glumca koji definitivno donosi nešto novo i nevidjeno.

Marlon Brando je ženjen tri puta, i otac je devetoro djece. Ipak, njegov je obiteljski život bio gažen tragedijama; njegov sin Christian je osudjen zbog ubojstva momka svoje sestre, Brondove kćerke Chayenne. Sama Chayenne se ubila 1995. godine.

XS
SM
MD
LG