Linkovi

Pred Iračkim sudom se pojavili ostali optuženici - 2004-07-02


Arapski dnevni listovi različito su reagirali na jučerašnje prvo pojavljivanje Saddama Husseina pred iračkim sudom. Reakcije se kreću od omalovažavanja do entuzijastičkog odobravanja. U nekim komentarima, u pitanje se dovodi ispravnost početka sudjenja prije izbora prave vlade. Navodi se da je to sudjenje pravi test kredibiliteta sadašnje privremene administracije i toga da li će ono što Amerika radi u Iraku zaista rezultirati vladavinom zakona.

Mnogi su obradovani izvodjenjem Saddama Husseina pred lice pravde, uključujući i Iran, a kuvajtske novine danas uglavnom napadaju Saddama Husseina zbog načina na koji se ponašao u sudnici, a posebno zbog verbalnih ispada u vezi sa Kuwaitom i njegovim narodom.

U sjeni sudjenja glavnom lideru, započele su i sudske procedure u procesima 11 njegovih najbližih saradnika.

U svijetu najpoznatiji medju Saddamovim poslušnicima svakako je Tariq Aziz, bivši zamjenik premijera i bivši irački ministar vanjskih poslova. On je uhapšen relativno brzo, još u toku invazije. Premda se za njega smatra da je bio medju umjerenijim pripadnicima režima i da nije pripadao najužem Saddamovom krugu - izveden je na sud po nekoliko optužbi - za ubistva iračkih civila tokom partijskih čistki 1991. i, ranije, 1979. godine. On je juče negirao svoju umiješanost u bilo kojem odzločina koji se pripisuju režimu.

Najzloglasniji medju optuženim Saddamovim saradnicima je Ali Hasan al-Majid, poznat po nadimku Hemijski Ali - zbog direktne komande u akciji masovnog ubistva Kurda u Halabji, 1988. izvršeno hemijskim bojnim otrovom. Na teret mu se, pored tog zločina, stavljaju i invazija Kuwajta 1190. i drastično gušenje šiitske pobune na jugu Iraka, 1991. godine. On je uhapšen u augustu 2003.

Na optuženičkoj klupi našao se i Taha Yassin Ramadan, bivši irački podpredsjednik i član Vijeća Revolucionarne Komande, Sultan Hashim Ahmad, bivši ministar odbrane,Watban Ibrahim al-Hasan al Tikriti, Saddamov polubrat, predsjednički savjetnik za finansujske poslove, Sabir AbdulAziz al-Douri, nekadašnji šef obavještajnih službi i još četvorica bliskih Saddamovih saradnika.

XS
SM
MD
LG