Linkovi

Den Haag: U ponedjeljak nastavak sudjenja Miloševiću - 2004-07-02


U Hagu je potvrdjeno da će se sudjenje Slobodanu Miloševiću nastaviti u ponedjeljak, 5. jula. nakon dvije godine i oko 300 svjedoka optužbe, na redu je sada dokazni postupak odbrane, u okviru kojega optuženi namjerava izvesti na klupou za sbvjedoke i najviše svjetske lidere.

Prvog radnog dana naredne sedmice započeće dugo odlagani postupak odbrane na sudjenju bivšem jugoskavenskom i srpskom predsjedniku, opruženom za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj i na Kosovu, te za gencid u Bosni i Hercegovini. Sudjenje bi trebalo biti nastavljeno i pored jučerašnjeg upozorenja pravnih savjetnika optuženog o ljekarskoj zabrani rada Miloševiću "cijelu narednu sedmicu".

Očekuje se da će dokazni postupak svoje odbrane Milošević započeti uvodnom rječju, za koju su mu sudije dali četiri sata. U nastavku, najavljeno je pozivanje brojnih svjedoka, medju kojima bi bili i svjetski lideri iz Miloševićevog vremena- predsjednik Clinton, premijer Blair i drugi. medjutim, ukoliko ih želi vidjeti na klupi za svjedoke, optuženi će morati da u pismenoj formi pojasni razloge njihovom pojavljivanju u Hagu.

Inače, početak dijela sudjenja na kojem bi optuženi pokušao dokazati svoju nevinost po tačkama haške optužnice, je prvobitno zakazan za 8. jun, da bi dva puta bio prolongiran zbog Miloševićevog zdravstvenog stanja.

Na posljednjoj konferenciji o postupku on se žalo da je zbog liječničke zabrane ostao uskraćen za dragocjeno vrijeme koje bi iskoristio za pripremu odbrane. Tražio je, stoga, više vremena za pripremu, što mu je sudskom odlukom uskraćeno, a nastavak procesa zakazan za naredni ponedjeljak.

XS
SM
MD
LG