Linkovi

BiH: Započeo rad na formiranju jedinstvene policije - 2004-07-02


Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Adnan Terzić i visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown predstavili su danas u Sarajevu aktivnosti novoformirane Komisije za restrukturiranje policijskih snaga u BiH i njenog predsjedavajućeg Belgijanca Wilfrieda Martensa.

U BiH postoji 18.000 policajaca koji su organizirani u 18 cjelina sa nedefiniranom međusobnom povezanošću,što pokazuje jasnu potrebu rekonstrukcije policijskih snaga u BiH,stav je Predjedavajućeg Vijeća ministara BiH,Adnana Terzića. Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown pojasnio je kako će mandat Komisije, koja je uspostavljena njegovom odlukom, biti da predloži efikasnu i jedinstvenu policijsku strukturu za cijelu BiH.

Komisija je ta koja će odlučiti o budućoj strukturi policijskih snaga, izjavio je Ashdown, odgovarajući na pitanje da li reforma policije podrazumijeva uspostavu državnog ministarstva policije. Kazao je kako će Komisija identificirati operativna, finansijska i zakonodavna pitanja, te predlagati odgovarajuća rješenja.

BiH treba policijsku strukturu koja će biti u stanju da se efikasno bori protiv organiziranog kriminala i korupcije,stav je VP.

Komisija će biti sastavljena od 12 članova, tri međunarodna i devet domaćih eksperata, a do kraja godine bi trebalo da podnese izvještaj o nalazima i prijedlozima buduće policijske strukture u BiH.

XS
SM
MD
LG