Linkovi

Srebreničke žene traže reparaciju od Holandije - 2004-07-01


Žene Srebrenice su danas u Holandiji protestirale, optužujući vladu te zemlje i njihove vojnike da nose dio odgovornosti za masakr više od 7000 Bošnjaka, jula 1995. godine.

Pred Holandskim parlamentom u Hagu se danas okupilo više desetina žena Srebrenice, u protestu holandskoj vladi i sa zahtjevom za plaćanjem kompenzacije za ubistvo njihovih najmilijih. Kako kažu, njihovi očevi, braća supružnici i djeca su medju više od 7000 Bošnjaka ubijenih u srebreničkom masakru, jula 1995.

Zbog tvrdnje da Holandija i njen bataljon pod zastavom UN-a, "ima svoj dio odgovornosti" za počinjeni genocid, žene traže od vlasti u Hagu isplatu oko 2 milijarde eura. Holandskoj vlasti je za odgovor dato šest sedmica- nakon toga, pravni zastupnici žena Srebrenice su najavili moguće pokretanje sudskog postupka.

Protest dolazi istoga dana kada Holandjani velikim riječima i planovima obilježavaju početak svoga predsjedavanja EU. Zvaničnici u holandskom parlamentu su, uz okupljene žena Srebrenice, mogli vidjeti i dugo platno sa ispisanim imenima nekih od ubijenih u srebreničkom masakru- prema riječima nekih od učesnica, današnje demonstracije su najmanje što mogu učiniti. Jednu od njih je to podsjetilo kako su je, naočigled nezainteresiranih vojnika dač-bata, srpski vojnici u Srebrenici odvojili od 16-godišnjeg sina, kojeg više nikada nije vidjela...

Danas nije bilo zvaničnih reakcija sa holandske strane na ovaj protest i zahtjeve za kompenzacijom, uz pravdanje da vlastima treba neko vrijeme da prevedu i prouče dokumente. Medjutim, sami Holandjani iznova preispituju svoju ulogu u tragičnim zbivanjima- prije otprilike dvije godine, nakon jednog od kritičkih izvještaja o neslavnoj ulozi Holandije u srebreničkom masakru, cijela vlada Wim Koka je podnijela ostavku, a i izvještaj Kofi Anna je nešto ranije priznao greške svjetske organizacije u bavljenju Srebreničom neposredno prije i u toku tragičnih zbivanja...

XS
SM
MD
LG