Linkovi

Umro Haški sudac May - 2004-07-01


Povodom njegove smrti izdato je i kratko saopštenje Medjunarodnog suda za ratne zločine: "Sa velikom tugom, saznali smo da je je sir Richard May preminuo rano jutros, 1. jula 2004. Imao je 65 godina". Glasnogovorik haškog tribunala Jim Landale je ovom prilikom kazao.

Pogodila nas je ova vijest. Suca Maya ćemo se sjećati zbog njegove oštroumnosti, ali i nježne prirode, njegove podrške i njegovog humora prema svima sa kojima je radio i naravno sjećat ćemo ga se zbog načina na koji je vodio slučaj Milošević, pri čemu je demonstrirao svoje dugogodišnje iskustvo i podržavao prava svih strana u sporu. Sjećat ćemo ga se zbog njegovog pravednog odnosa. Jako će nam nedostajati.

Javnost ga je zapamtila po žestokim verbalnim duelima sa bivšim srpskim i jugoslavenskim predsjednikom, i oštrih reakcija koje bi uslijedile nakon optuženikovih pokušaja da optuženičku klupu iskoristi za političke govore. Prvi ozbiljniji znaci teške bolesti bivšeg sudije haškog suda su se pojavili krajem januara ove godine, da bi on narednog mjeseca podnio ostavku na svoje sudjelovanje u misiji Tribunala.

XS
SM
MD
LG