Linkovi

Irak: Sadam Husein pred iračkim sudom - 2004-07-01


Saddam Hussein je tokom svog prvog pojavljivanja na sudu prema riječima proslavljenog novinara New York Times-a Johna Burnsa, koji je bio u sudnici - izgledao u početku potpuno dizorijentirano, zbunjeno, i trebalo mu je do 20 minuta da se sabere; tek nakon tih 20 minuta šoka, kaže John Burns, Saddam Hussein ponašanje Saddama Husseina se počelo pretvarati prvo u bijes, a potom u prkos. Kada su ga na početku sudije upitale za ime - odgovorio je: Ja sam Saddam Hussein, predsjednik Iraka, a zatim je rekao da ne priznaje autoritet suda pred koji je izveden. Kako je izvijestio CNN, Sadam Husein je pred sudom rekao: Ovo je sve pozorište-pravi kriminalac je Bush.

Doveden je sa lisicama i u lancima, ali mu je sve to skinuto pred ulazak u sudnicu. Dvojica snažnih iračkih stražara pratila su ga do optuženičke klupe. Bivši irački lider je bio obučen u tamni sako i bijelu košulju bez kravate. Od vremena hvatanja, sudeći prema tada načinjenim fotografijama, on je u medjuvremenu nešto smršao. I dalje ima bradu, ali je ona uredno podšišana. Na današnjem ročištu Saddam Hussein nije imao advokata, a odbijajući da potpiše da je primio dokumenat u kojem su nabrojane optužbe po kojima će mu biti sudjeno - rekao je da nema razloga za žurbu i da će sa potpisivanjem sačekati da i zvanični branilac bude prisutan.

Njegov današnji izlazak pred sudom je trajao oko 30 minuta. Ne očekuje se da suđenje započne prije 2005 godine. Američki i irački zvaničnici se nadaju da će suđenje pred cijelim svijetom objelodaniti zločine koje je počinio Sadamov režim i pokrenuti zemlju ka normalnom stanju nakon godina tiranije, invazije koalicionih snaga i pobuna koje su uslijedile. Međutim suđenje bi moglo imati i suprotan efekat, produbljujući razdor između iračkih grupa, Kurda, Šiita i Sunita.

Nakon Sadamovog pojavljivanja pred sudom, zamjenik iračkog ministra vanjskih poslova Hamid al-Bayati je rekao:

Data su mu 24 sata da odgovori na neka od pitanja, a nakon toga će imati priliku da i sam postavlja pitanja i imenuje advokata. Ako ne imenuje advokata, onda će to za njega uraditi sud. Mislim da će suđenje usporiti napade i pobunu jer su Sadamovi lojalisti izgubili nadu. Oni su se nadali da će se Sadam vratiti. Također poruka premijera Allawija pripadnicima stranke Baath da se pridruže novoj iračkoj vladi i dobiju posao radije nego da se pridruže teroristima je postigla efekat i imamo informaciju da su se već pojavili neki problemi između Sadamovih lojalista i terorističkih grupa izvan Iraka. Ja sam bio dio organizacije koja je u posljednjih sedam godina sakupljala dokaze kako bi se moglo suditi Sadamu i njegovim suradnicima. Advokati koje smo savjetovali u Londonu su nam rekli da uvijek slijedimo lanac komande, što znači da bi se naređenja o ubijanju ljudi direktno trebala povezivati sa Sadamom Huseinom. Mislim da se on može braniti i da ga advokati mogu braniti, ali mi ćemo na kraju imati doista ogromnu količinu dokaza o njegovoj umiješanosti, uključujući i potpisivanje dekreta komandnog revolucionarnog vijeća na čijem se čelu on nalazio. Većinu odluka je donosilo to vijeće, koje je bilo najviša vlast, rekao je gospodin al-Bayati.

Kuvajt je saopćio da je irački predsjednik Sadam Husein kriminalac koji bi se trebao suočiti sa smrtnom kaznom. Kuvajtski ministar informiranja je to izjavio danas dok se zbačeni lider pojavljivaou sudnici kako bi se suočio s optužbama vezanim za iračku invaziju Kuvajta 1990.

Glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan je rekao da je Sadamovo pojavljivanje pred sudom važan korak koji će pomoći Iraku da stavi krajnu tačku na brutalnu diktaturu. On je dodao da su pravda i vladavina zakona dio novog Iraka. Gospodin McClellan je odbio direktno odgovoriti na Sadamovu izjavu da je GW Bush pravi kriminalac, rekavši samo: Siguran sam da će Sadam i dalje govoriti svakakve stvari, ali ono što je važno je da ga je irački narod izveo pred lice pravde.

XS
SM
MD
LG