Linkovi

Reformski nastrojen kandidat pobijedio u Srbiji - 2004-07-01


Lider Srbijaneske demokratske stranke, Boris Tadić, izabran je za novog predsjednika Srbije. Gospodin Tadić je odnio pobjedu nad Tomislavom Nikolićem, kandidatom ultra-nacionalističke Srpske radikalne stranke. Ovi su izbori bili važni, kao prvo zbog toga što su njihovi rezultati bili važeći; prethodni su predsjednički izbori tri puta, jedan za drugim, proglašavni nevažećim jer na birališta nije izašlo dovoljno glasača. No, ovi su izbori važni i zbog toga što je razlika izmedju dva kandidata bila očigledna Gospodin Nikolić je izrazito anti-zapadnjačkog stajališta. Bivši saveznik zbačenog predsjednika Slobodana Miloševića, izmedjuostaloga je obećao kako neće prisiljavati tražene osumnjičenike za ratne zločine da se predaju Haškom tribunalu. Gospodin Nikolić je takodjer rekao kako će nastojati povratiti srpsku kontrolu nad Kosovom, koje je pod administracijom UN-a od 1999. te godine.

Kandidat demokratske stranke Boris Tadić je svoju kampanju zasnivao na obećanju da će se raditi na integraciji Srbije u Evro-atlantske odnose i razvoju tržišne ekonomije kojom bi se Srbija povezala s Evropskom Unijom. On je takodjer kazao kako ”poštuje ” rezoluciju UN-a broj 1244, kojom je ustanovljen protektorat UN-a nad kosovom. Boris Tadić je kazao kako planira otvoriti novi krug razgovora o budućnosti Kosova:

TADIĆ: Moramo pregovarati o Kosovu, i poštujemo Rezoluciju 1244 - to ne dolazi u pitanje.

Glasnogovornik State Departmenta Adam Ereli jepozdravio rezyltate srbijanskih predsjedničkih izbora:

ERELI: Sjedinjene Države čestitaju Borisu Tadiću na pobjedi na predsjedničkim izborima u Srbiji, i pozdravljamo srpski narod zato što su izašli i glasali i tako sudjelovali u demokratskom procesu. Vlada Sjedinjenih Država se raduje budućoj suradnji s gospodinom Tadićem, kao i , kao i sa premijerom Koštunicom, i drugim demkratskim liderima Srbije.

Ovi izbori , kako je rekao glasnogovornik State Departmenta Adam Ereli,” predstavljaju još jedan korak u procesu demokratskih reformi koje je započeo narod Srbije u oktobru 2000-te godine.“

XS
SM
MD
LG