Linkovi

Žestoki potez Visokog predstavnika u BiH - 2004-06-30


Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Paddy Ashdown danas je otpustio 60 zvaničnika iz Republike srpske zbog njihovog neuspjeha da uhapse osumnjičenika za ratne zločine Radovana Karađića, što je bio ključni razlog zbog kojeg BiH nije primljena u Partnerstvo za mir. Među smjenjenima se, između ostalih, nalaze i predjsednik entitetskog parlamenta i predsjednik SDS-a Dragan Kalinić, te ministar unutrašnjih poslova Republike srpske Zoran Đerić. Sjedinjene države podržavaju današnju odluku gospodina Ashdowna, kaže se u saopćenju State departmenta i naglašava da su ti zvaničnici i ta politička stranka sprječavali BiH da ispuni obaveze iz Dejtona i one prema Ujedinejnim narodima, a to je da u potpunosti surađuje s haškim tribunalom, osobito što se tiče hapšenja Radovana Karađića. Ovi čvrstolineaši koji i dalje pružaju podršku Karađiću, osobito u SDS-u, zadržavaju cijelu BiH. Oni međutim neće uspjeti. Sjedinjene države su predane da vide da BiH preuzme svoje pravo mjesto u okviru evro-atlantske zajednice, rekao je glasnogovornik State deparmtenta Adam Ereli.

Ashdown: Danas sam donio odluku i u 8:30 ujutro sam objavio da bi bilo odgovarajuće da se Dragan Kalinić ukloni s pozicije lidera SDS-a i predsjednika Narodne skupštine republike srpske. Ta se odluka zasniva na nalazima financijskog poslovanja računa SDS-a i implikacija koje je to imalo na odluku NATO saveza u Istanbulu da se BiH ne dozvoli ulazak u Partnerstvo za mir. Kao lider SDS-a, Dragan Kalinić je imao odgovornost da osigura da u stranci postoji adekvantna financijska kontrola kako bi se spriječile prevare, zloupotrebe i kriminalne radnje. Njegova je odgovornost bila da se Komisiji osigura da SDS pruži vjerodostojnu i potpunu financijsku podršku, i iznad svega je bila njegova odgovornost da izvan svake sumnje osigura da ga stranka koju je osnovao Radovan Karađić više ne financira. Postoje dokazi, uključujući tu i pismo koje je napisao sam Karađić - u kojem tvrdi da još uvijek ima financijsku povezanost sa SDS-om. Specijalni financijski izvještaj ćemo izdati sutra kako bi ste i sami mogli vidjeti--i on jasno pokazuje da nema sumnje da gospodin Kalinić nije uspio ni u jednoj od tri navedene odgovornosti, rekao je gospodin Ashdown.

U medjuvremenu je ekskluzivno za Glas Amerike reagirao direktor Odjela State Departmenta za Jugo-istočnu Evropu, Charles English, rekavši izmedjuostaloga:

Danas je u Sarajevu visoki predstavnik objelodanio 10 mjera, kao direktni rezultat neulaska BiH u partnerstvo za mir na tek završenom samitu u Istanbulu. Lord Ashdown je te mjere usmjerio na zvaničnike RS-a, osobito SDS-a, jer BiH kao zemlja nije ispunila svoje međunarodne obaveze. Te sankcije su vrsta oštrih mjera koje se poduzimaju kako bi se iskazala volja međunarodne zajednice,kako bi se pokazalo da smo ozbiljni u osiguravanju da ti pojedinci budu privedeni u Hag. Akcije protiv SDS-a se poduzimaju iz veoma konkretnih razloga, od kojih su svi povezani s Karađićem. Želim na kraju jasno staviti do znanja da Sjedinjene države neće dozvoliti da međunarodni tribunal za ratne zločine zatvori i zaključa svoja vrata sve dok Karađić, Mladić i Gotovina ne izađu pred sud u Hagu. Oni od toga ne mogu pobjeći. Možda se trenutno skrivaju, ali neće to vječno moći raditi. Ako se od nas zahtijeva strpljenje, mi ćemo ga pokazati, ali ćemo biti spremni da im sudimo kada dođe vrijeme, i to bi trebalo biti više prije nego kasnije, rekao je Charles English, direktor odjela State departmenta za pitanja južne i centralne Evrope.

XS
SM
MD
LG