Linkovi

Evropska Unija proširila Crnu listu nakon poteza Visokog predstavnika - 2004-06-30


U očitoj koordinaciji sa potezima Visokog predstavnika u BiH, danas u Briselu objavljeno da je Vijeće EU donijelo odluku o proširenju "crne liste" za još 13 lica kojima je, zbog podrške haškim bjeguncima, zabranjen ulazak i tranzit preko zemalja Unije. U isto vrijeme, europski zvaničnici, poput komesara Chrisa Pattena, izražavaju podršku lordu Ashdownu Lista, prvobitno usvojena aprila 2003 godine, te za 12 mjeseci produžena marta ove godine, sada je proširena sa 13 novih imena, ljudi za koje se vjeruje da svojom aktivnošću pomažu optuženima za ratne zločine u njihovom bijegu, ili na neki drugi način ometaju rad i misiju Medjunarodnog suda za ratne zločine.

Mjere koje je danas objavio zvanični Brisel, su u jasnoj koordinaciji sa smjenama koje je u RS izvršio Visoki predstavnik, a koje podrazumjevaju zabranu ulaska na teritorije članica Europske unije, kao i tranzita preko njih, proširuju se na ove osobe u cilju pomoći što uspješnijem provodjenju mandatu Haškog suda. Posebno se ističe da razlog proširenju "crne liste" leži u činjenici da su haški bjegunci još uvijek na slobodi, a da postoje jasni dokazi o tome da ih ova lica aktivno pomažu u bijegu i skrivanju od pravde.

Inače, u sjedištu Unije se sa odobravanjem komentiraju potezi lorda Ashdowna- tako se iz ureda komesara za medjunarodne odnose Europske komisije, Chrisa Pattena, primjeti da je "skandalozno da gotovo deset godina nakon rata vlasti u Republici Srpskoj nisu uhapsile ni jednu jedinu osobu optuženu za ratne zločine. Ukoliko BiH želi naprijed, Radovan Karadžić i ostali optuženi moraju se u Hagu suočiti s pravdom", prenose se riječi komesara Pattena.

On se oglasio i stoga što je suradnja s Tribunalom značajan preduvjet nastavku procesa približavanja BiH EU, pogotovo u dijelu Republike Srpske. S tim u vezi, komesar poziva vodjstvo RS da u prvi plan stavi interese gradjana poduzimanjem "hitnih koraka, jačanjem pravosudne i sigurnosne strukture, te osiguravanjem da preostali bjegunci pred medjunarodnom pravdom budu bez odlaganja predati jurisdikciji Tribunala".

XS
SM
MD
LG