Linkovi

Del Ponte očekuje Karadžićevo hapšenje do - sutra - 2004-06-30


Glavna tužiteljica Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na teritoriji bivše Jugoslavije Carla del Ponte izjavila je jučer na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, a zatim i u posebnoj izjavi za novinare da očekuje vrlo skoro hapšenje bivšeg političkog lidera bosanskohercegovačkih Srba Radovana Karadžića.

Gospođa del Ponte nije objašnjavala razloge optimizma da će optuženik za ratne zločine Radovan Karadžić, nakon skoro deset godina skrivanja i izmicanja pravdi, biti uhapšen do kraja mjeseca.

Obraćajući se članovima Vijeća sigurnosti glavna tužiteljica Haškog tribunala je, uz ostalo, rekla:

Carla del Ponte: Ističem činjenicu da Srbija i Crna Gora imaju namjeru obnoviti saradnju. Kad kažem ”obnoviti“, to upravo i mislim, jer kako smo upozoravali od decembra prošle godine do sada, nikakve saradnje duže vremena nije bilo. Namjera je jasna i ja uskoro očekujem rezultate. Situacija je stvarno urgentna.

Nakon sjednice Vijeća sigurnosti osim o Karadžiću, glavna tužiteljica je u obraćanju novinarima govorila i o hapšenju i isporučivanju i drugih optuženika za ratne zločine iz bivše Jugoslavije.

Carla del Ponte: I dalje mislim da su Karadžiću ozbiljno na tragu i da će biti uhapšen vrlo brzo. Očekujem da će, ne samo on, već i Ratko Mladić, i Ante Gotovima, i ukupno 20-ak drugih optuženika biti uhapšeni. Tužiteljstvo je pod velikim pritiskom da okonča istrage krajem ove godine, a sud da završi sva suđenja u 2008. godini. Ne zaboravite da je Apelaciona komora Haškog tribunala donijela odluku da je, na primjer zločin u Srebrenici, genocid. To i to jeste genocid. Odgovorni za genocid, Mladić i Karažić moraju biti, skoro 10 godina nakon dejtonskog mirovnog sporazuma, uhapšeni.

Gospođa del Ponte je pozitivno odgovorila na pitanje vezano za izvještaj u kojem se kaže da osjeća da bi Karadžić mogao biti uhapšen i prebačen u pritvorsku jedinicu Haškog tribunala do kraja juna. Na primjedbu jednog reportera da je današnja srijeda zadnji dan juna gospođa del Ponte je replicirala - da, očekujem da bude uhapšen.

XS
SM
MD
LG