Linkovi

Bush o iračkom suverenitetu - 2004-06-29


Čitav svijet je svjedokom nastanka slobodnog i suverenog Iraka. 28. juna, dva dana prije roka, Privremena Koaliciona Uprava prenijela je suverenitet na iračku privremenu vladu. Premijer Iyad Allawi je tom prilikom rekao: Ovo je istorijski dan.

Irački suverenitet je izraz volje iračkog naroda i rezultat hrabrosti iračkih lidera. Američka koalicija je obećala da će ukinuti represivni režim Saddama Husseina, osloboditi irački narod i ponovo uspostaviti suverenitet Iraka. Koalicija je, kaže predsjednik Bush, održala svoju riječ:

Prije 15 mjeseci, Iraq je bio država koja podržava terorizam. Danas, irački lideri, uz našu podršku, sistematično se bore protiv terorista širom svoje zemlje. Prije 15 mjeseci, suočili smo se sa prijetnjama diktatora, poznatog po upotrebi oružja za masovna uništenja. Danas, iz zatvorske ćelije u kojoj boravi, taj diktator nikome više ne predstavlja prijetnju. Prije 15 mjeseci, Irakom je vladao režim koji je brutalno postupao i mučio sopstveni narod, ubijao na stotine hiljada ljudi i bacao ih u masovne grobnice. Danas, Iračanima upravlja vlada koja teži za pravdom, drži se slova zakona, i brani dostojanstvo svakog gradjanina. Pred Irakom je još mnogo izazova. Borba koju protiv tih izazova vodi je, prije svega - iračka borba. Ali, kako kaže predsjednik Bush, Irak je sada beskrajno daleko od one izmučene, iscrpljene i izolirane zemlje u kakvu smo došli prošle godine:

Sada, transferom suvereniteta počinje nova faza iračkog napredovanja ka potpunoj demokratiji. Iračka privremena vlada dobila je široku medjunarodnu podršku...

Novi irački lideri su sasvim jasno definirali svoju poziciju: Ostatci režima Saddama Husseina i strani teroristi koji nastoje da unište Irak - u tome neće uspjeti. Ili, kako je to rekao irački predsjednik Ghazi al-Yawar: Pred nama su izazovi i teškoće i mi se molimo Bogu svemogućem da nam da stpljenja i vodi nas koji vodimo ovu zemlju čiji narod zaslužuje sve najbolje.

XS
SM
MD
LG