Linkovi

Iračani preuzeli suverenitet - 2004-06-28


U Iraku je danas suverenitet predat iračkoj prijelaznoj vladi. Privremena vlast koalicije u Iraku je prestala postojati. Do predaje vlasti je došlo 28. juna, dva dana ranije nego je to bilo predvidjeno. Prijelazni irački premijer Iyad Allawi se zahvalio američkoj koaliciji zato što su oslobodili Irak od tiranije Saddama Husseina:

Iyad Allawi: ”Krv koja se prolila u Iraku - proljevena je iz opravdanoga razloga - radi obrane vrline, slobode i demokracije i u borbi protiv terorizma. Mi namjeravamo tu borbu i nastaviti. Uistinu - sada sigurnost naše zemlje leži u našim rukama. Mi moramo podržavati multi-nacionalne snage, i nadamo se da će nam nastavljati pomagati.“

Nakon tri desetljeća diktatorskog režima i bezakonja, puno togaima da se uradi. Iračka infrastruktura se obnavlja, škole i medicinski objekti se opravljaju, a ekonomija oživljava. Ali sada su sami Iračani preuzeli odgovornost za vlastitu budućnost.

Na Iračanima će takodjer biti da odluče o novom Ustavu svoje zemlje i izbornim zakonima. Na Iračanima će biti da dobro iskoriste prirodne resurse koje imaju i da se obračunaju s kriminalcima bivšeg režima Saddama Husseina. Na Iračanima će biti, konačno, i da odluče na koji način će se odnositi prema ostatku svijeta.

John Negroponte je novi američki ambasador u novom, suverenom Iraku. Ambasador Negroponte kaže da je njegova misija kristalno jasna:

”Naša je misija ponuditi podršku i pomoć iračkom narodu i vladi u trenucima kada Irak preuzima puni suverenitet. Tri su zajednička nam cilja iza toga: ustanoviti sigurnost tako što ćemo pomoći Iračanima da poraze teroriste i kriminalne elemente koji se protive slobodnom Iraku; promovirati i potpomoći ekonomski razvoj, i onačno, podržati demokratizaciju Iraka putem slobodnih izbora, poštivanja ljudskih prava, i vladavine zakona. ”

Ovo je dan velike nade u bolje sutra za Iračane, dan za koji su se naši neprijatelji nadali da nikada neće osvanuti, kazao je predsjendik Bush na summitu NATO u Istanbulu. Iračani su natrag dobili svoju zemlju.

XS
SM
MD
LG