Linkovi

Pred Summit NATO veliki se susreću u Irskoj - 2004-06-25


Godišnji samit Amerike i EU, koji se održava danas i sutra u Irskoj, za glavne teme ima borbu protiv globalnog terorizma i širenja oružja za masovno uništavanje, analizu situacije u Iraku, Afganistanu i Sudanu, mirovne procese na Bliskom Istoku, te odnose sa susjedima. Krupna tema susreta, kojem će prisusvovati predsjednik Bush, državni sekretar Colin Powell te najviši europski zvaničnici, biće i ekonomski odnosi dva transatlantska partnera.

Nije neobično da su godišnjem saitu amerike i Europe pretohili brojni susreti, različitih nivoa ekonomskih eksperata sa dvije strane Atlantika-računice pokazuju da transatlantska ekonomija, koja zapošljava oko 12 miliona radnika, donese godišnje 2,5 triliona američkih dolara. EU i Amerika su, po obrtu kapitala, dva najveća svjetska tržišta, maksimalno medjuzavisna.

Kada su u pitanju političke i sigurnosen teme, najavljuje se da će najviše riječi biti o Iraku - manje od sedmice do predaje vlasti lokanoj prelaznoj vladi, i Brisel i Washington iračku situaciju ocjejuju kao izuzetno složenu i tešku, dodatno opterećenu posljednjim talasom nasilja.

Već se najavljuje da bi Europljani mogli pomoći u organiziranju i monitoringu iačkih izbora, planiranih za početak naredne godine, te u ekonomskoj rekonstrukciji, što podrazumjeva reprogramiranje i otpis nekih od iračkih dugova. Sve se glasnije pominje i mogućnost da EU vrati Iraku krupne trgovinske povlastice, ukinute Sadamovom režimu još u vrijeme Zaljevskog rata.

"Ookretanje nove stranice" odnosa na pitanju Iraka, najavljuju i visokipredstavnik EU, Javier Solana i američki državni sekretar, Colin Powell, u zajedničkoj izjavi pred samit, u kojoj ističu da "bogat dnevni red samita odražava dinamizam partnerstva, baziranog ne samo na ekonomskoj snazi, već i na zajedničkom uvažavanju demokratskih vrijednosti".

Posebnost ovog samita, koji se održava u zamku Dromoland na zapadu Irske, je da je to prvi sastanak kojem sa europske strane prisustvuju i novoprimljene članice.

Skup prate izuzetne mjere sigurnosti- uz nekoliko hiljada policajaca i pripadnika vojnih snaga, za sigurnost predsjednika Busha brine se i oko 700 američkih specijalnih agenata, a "za svaki slučaj" u pripravnosti su i četiri broda ratne mornarice.

Oko 9 sati uvečer po srednje-evropskom vremenu u Irsku je stigao američki predsjendik Bush, u pratnji državnog sekretara Colina Powella, da bi sutra, nešto prije podneva, i zvanično započeo američko-europski samit.

XS
SM
MD
LG