Linkovi

Colin Powell: Američki zadatak u Iraku će biti mnogo teži ukoliko iračka vlada uvede prijeke sudove - 2004-06-25


Državni sekretar Colin Powell smatra da će zadatak koji američka koalicija treba obaviti u Iraku biti mnogo teže izvršiti ukoliko nova privremena iračka vlada odluči da u zemlji uvede prijeke sudove nakon što preuzme vlast 30. juna.

Ovaj komentar gospodina Powella odnosi se na izjavu privremenog iračkog premijera Iyada Allawija - da će možda morati da uvede prijeke sudove kako bi zauzdao sve više militantskih napada.

U intervjuu za njemački list Die Welt, gospodin Powell je objasnio da je uvodjenje prijekih sudova u Iraku više politički nego vojni problem.

Na pitanje koliko će američke snage još uopšte ostati u Iraku, gospodin Powell je rekao da će Sjedinjene Države svoju vojnu prisutnost na tom području održavati prilično dugo.

U medjuvremenu je stigla vijest da je zapovjednik združenog stožera američkih oružanih snaga, general Richard Myers, rekao da on osobno nije za sada vidio potrebu da se poveća broj američkih vojnika u Iraku. Govoreći pred Kongresom, general Myers je rekao da više vojnika na terenu ne bi pomoglo uspješnijoj borbi protiv taktike koju koriste teroristi. Ovakva izjava stiže dan nakon što je novi izbor predsjendika Busha za vrhovnog zapovjednika trupa na terenu - general Georg Casey - rekao da će možda biti poslato dodatnih 15 do 25 hiljada vojnika u Irak, jer su se pobunjenici pokazali jačim nego se očekivalo.

XS
SM
MD
LG