Linkovi

Summit NATO-a  se fokusira na proširenje uloge u Afghanistanu - 2004-06-25


Šefovi država i najveći vojni zvaničnici iz 26 zemalja u ponedjeljak i utorak sastat će se na samitu NATO saveza u Istanbulu u Turskoj. Međutim, samo nekoliko dana prije samita, u Istanbulu su odjeknule dvije eksplozije. Kako izvještava Brian Purchia, konferencija će biti održana, kako je i planirano, dok se očekuje da će se fokusirati na pitanja Iraka i Afganistana.

Generalni sekretar NATO saveza Jaap de Hoop Scheffer je kazao da dvije bombe koje su eksplodirale u Turskoj neće spriječiti održavanje konferencije NATO saveza,onako kako je to i planirano.

Scheffer: Održavanje konferencije je još jedan dokaz da su teroristi svugdje i da se ova alijansa nalazi u Afganistanu i na toliko drugih mjesta, jer teroristi djeluju nasumično.

Samit će se fokusirati na ulogu NATO saveza u Iraku i proširenje savezničkih snaga u Afganistanu. Gospodin Scheffer kaže da nedavna rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a, koja podržava novu bagdadsku vladu, može utrti put za moguću proširenu ulogu NATO-a u Iraku.

Scheffer: Od posljednjeg dana juna stvari se trebaju drugačije postaviti; a to znači da će privremena iračka vlada odlučivati, postavljati pitanja i ramatrati.

Centar za strateške i međunarodne studije ovdje u Washingtonu nedavno je bio domaćin konferenciji uoči ovog samita. Robin Niblett iz ove organizacije kaže da je malo vjerovatno da će NATO savez biti posvećen značajnijoj ulozi u Iraku sada, jer su Sjedinjene Države prošle godine, usprkos protivljenju članica NATO saveza Francuske, Njemačke i Grčke ušle u rat.

Robin Niblett: Cjelokupan ton tranatlanskih odnosa je još uvijek zatrovan onim što se prije godinu dana desilo u Iraku , kao i zbog daljnih poteškoća u post-konfliktnoj fazi.

Privremeni irački premijer Iyad Allawi je generalnom sekretaru NATO saveza poslao pismo tražeći da NATO obučava iračke snage sigurnosti. Bivši američki ambasador u NATO savezu Robert Hunter očekuje pozitivan odgovor NATO saveza.

Ambasador Hunter: Međutim, saveznici kažu: prvo trebamo riješiti stvari u Afganistanu, nemojte nas razvlačiti. Ukoliko pokušamo da riješimo dvije stvari i u tome ne uspijemo, onda je to katastrofa.

NATO je preuzeo zapovjedništvo nad ISAF-om, međunaordnim snagama u Afganistanu prošle godine, prvoj misiji van Evrope. Do sada su trupe NATO-a raspoređene samo oko Kabula. U ponedjeljak je izaslanik UN-a za Afganistan Jean Arnault kazao da se sigurnosna situacija u zemlji pogoršava.

Jean Arnault: Ovi događaji u posljednje tri sedmice pokazuju da se sigurnost ne poboljšava. Ona je postala još gora.

Glasnogovrnik vojske Sjedinjenih Država u Afganistanu se oštro suprotstavlja ovom stavu. Međutim, afganistanski predsjednik Hamid Karzai traži dodatne međunarodne trupe.

Predsjednik Karzai: Očekujemo da dođe do raspoređivanja NATO snaga u Afganistanu i da se ispuni obećanje koje nam je dato. Nadamo se da će NATO doći u Afganistan, posebno prije septembarskih izbora.

Trenutno se u Afganistanu nalazi oko šest i po hiljada vojnika, i NATO nije obećao slanje dodatnog broja vojnika. Zapovjednici NATO saveza u Afganistanu kažu da su im potrebne dodatne snage kako bi bili u mogućnosti uspostaviti pet timova za rekonstrukciju sjevernog dijela zemlje prije izbora. Alijansa trenutno ima samo jedan tim, dok gospodin Hunter kaže da očekuje da se na samitu postigne dogovor o povećanju broja ovih timova.

Ambasador Hunter: Biće objavljeno da će se ovi timovi u Afganistanu organizirati u etapama, počevši na sjeveru, i da će se kretati u smjeru kazaljke na satu.

Ambasador Hunter kaže da NATO savez do sada nije doživio neuspjeh niti u jednoj misiji, tako da će se samit u Istambulu fokusirati na to da se osigura da Afganistan krene pravim putem. On dodaje da će tek nakon toga Savez biti voljan da svoju pažnju preusmjeri na Irak.

XS
SM
MD
LG