Linkovi

Stvara se nova iračka vlada - 2004-06-24


1 juli će biti tačka prekretnica u istoriji Iraka. Tog dana će puni suverenitet biti predat s prelazne koalicione vlasti na iračku privremenu vladu. Usprkos napadima terorista i lojalista Sadama Huseina, Irak postiže napredak. Iračka ekonomija počinje rasti, demokracija se uspostavlja. Većinom iračkih gradova sada upravljaju vijeća koja biraju građani. U Iraku se štampa preko 170 novina. Na desetine političkih stranaka su formirane. Narod Iraka, rekao je GW Bush, je iz prve ruke vidio moć oslobađanja.

Predsjednik Bush: Novi lideri Iraka ispunjavaju svoje odgovornosti. To je ono što možete vidjeti. Oni preuzimaju odgovornosti. Naša koalicija i Ujedinjeni narodi rade na pripremi državnih izbora. Vijeće sigurnosti UN-a je jednoglasno glasalo za odobravanje prelazne iračke vlade i njenih planova za političkom tranzicijom. Lopovi i ubice nastoje spriječiti izranjanje demokratskog Iraka. Ali, rekao je predsejdnik Bush, Irak se više nikada neće vratiti mračnom dobu tiranije.

Predsjednik Bush: Dok prijelazna vlada preuzima suverenitet i iračke snage sigurnosti brane svoju zemlju, naša koalicija igra ulogu podrške. I to je ključni dio naše strategije za uspjehom. Teroristi koji napadaju Irak sa samo-vladom pokazuju ko su zapravo oni. Oni se ne bore protiv stranih snaga. Oni se bore protiv iračkog naroda. Oni su neprijatelji demokracije i nade. Oni su neprijatelji mirne budućnosti Iraka.

Ti ljudi koji rade takve stvari su vojske tame, rekao je Ghazi al-Yawer, privremeni irački predjsendik. Velika dobra stvar, rekao je gospodin al-Yawer je da se Irak oslobodio najokrutnijeg režima koji je uspostavio dinastiju razbojnika.

XS
SM
MD
LG