Linkovi

Generalni tajnik NATO-a govorio pred istanbulski summit - 2004-06-24


Generalni sekretar NATO, Jaap de Hoop Scheffer je danas, najavljujući Istambulski samit šefova država ili vlada članica Alijanse, najavio i ključne teme- pored Afganistana, Iraka i stalnog anti-terorističkog i sigurnosnog angažmana, NATO će nastaviti sa aktivnom ulogom na Balkanu...

Govoreći o nogućim zaključcima NATO samita, prvi čovjek Alijanse danas nije želio ulaziti u detalje nedavnog poziva iz Baghdada upućenog NATO za pomoć u uspostavi respektabilnih vojnih naga- umjesto toga, on je najavio da će lideri članica vojnog saveza donijeti odluku o "širini i dubini NATO angažmana u Iraku".

Kao i u više prilika do sada, on je i danas izrazio uvjerenje da će istambulski samit biti prilika da se objavi gašenje misije SFOR-a u BiH, i početak vojnosigurnosnog angažovanja EU u zemlji. Podsjetio je da je riječ o uspješno okončanom poslu, započetom sa 60.000 teško naoružanih vojnika, a zaključenog sa gotovo simboličnim vojnim prisustvom. NATO ostaje u BiH, u drugom obliku, a sa fukcijom podrške zemlji da što lakše dosegne euro-atlantske sigurnosne asocijacije.

Prva od njih, Partnertsvo za mir, zahtijeva veću suradnju sa Hagom- tačnije, privodjenje pravdi Radovana Karadžića i Ratka Mladića. S tim u vezi, Scheffer je komentirao izjavu glavne tužiteljice Carle del Ponte o tome da očekuje hapšenje Karadžića u najskorije vrijeme:

"Znate gdje leži osnovna odgovornost za hapšenja- ona nije na nama, niti je sadržana u našoj podršci.. ne mogu niti potvrditi niti demantirati novinske članke ili vijesti, ali vas mogu uvjeriti u činjenicu da ako NATO bude imao priliku da pomogne u operacijama hvatanja ratnih zločinaca, on će to i učiniti jer, ponavljam, bjegunci su možba u stanju se kritim, ali nisu u stanju činiti to vječno, to vam garantiram", rekao je generalni sekretar Alijanse.

Govoreći o Kosovu, on je ustvrdio da su tamošnje prilike još "krhke" i da NATO sa posebnom pažnjom prati razvoj situacije. Za razliku od BiH, na Kosovu, prema Schefferu, nema mjesta "opuštanju" i NATO će, uz ostale "ključne igrače"- UN i cijelu medjunarodnu zajednicu, dati svoj aktivni doprinos stabiliziranju stanja.

XS
SM
MD
LG