Linkovi

Banja Luka: Dragan Čavić Srebrenicu nazvao crnom stranicom srpske istorije - 2004-06-23


Predsjednik Republike Srpske, Dragan Čavić, poručio je u obraćanju građanima ovog entiteta posredstvom Televizije Republike Srpske da očekuje kažnjavanje svih lica koja su počinila zločin u Srebrenici tokom proteklog rata što predstavlja crnu stranicu srpske istorije.

Devet dana jula srebreničke tragedije iz 1995. godine predstavlja crnu straicu istorije srpskog naroda.Istakao je ovo u obraćanju građanima Republike Srpske, posredstvom entitetske televizije, predsjednik Republike Srpske, Dragan Čavić.

»Učesnici ovog zločina ne mogu se opravdati nikome i ni sa čim. Onaj ko je činio ovakav zločin i pri tome se, možda, pozivao na narod kome pripada, po imenu i pezimenu, činio je zločin i prema vlastitom narodu. Onaj, koji se, možda, pozivao na boga čineći zločin, očekujući od svevišnjeg blagoslov, činio je zločin, protiv boga u koga vjeruje. Onaj ko je činio ovakav zločin zbog osvete osvetio se vlastitom narodu.«

Čavić je poručio da krivica ne može biti generalna ili kolektivna jer krivci uvijek imaju ime i prezime naglasivši da se tim ljudima ne sudi zato što pripadaju nekom narodu već zbog onoga što su učinili.

»Oni koji su u ratu čineći nedjela izgubili obraz ne mogu očekivati da zbog njih cijeli srpski narod ostane bez obraza. Ko je od Srba u ratu izgubio obraz sami moramo utvrditi. To će osnažiti naš zahtjev drugima, koji su u ratu činili zločine nad Srbima, da istinom osude počinioca zločina iz svog naroda.«

Dodajmo da je danas u posjeti Memorijalnom centru u Potočarima kod Srebrenice boravio predsjednik Haškog Tribunala, Teodor Meron. Tom prilikom, on je pozvao vlasti Bosne i Hercegovine a posebno, Republike Srpske na saradnju sa Međunarodnim sudom za ratne zločine kako bi se počinioci zločina uhapsili i priveli sudu. Meron je podsjetio da je žalbeno vijeće Haškog tribunala, kojim je on predsjedavao utvrdilo i sudski dokazalo u ponovljenom suđenju generalu Radislavu Krstiću da je počinjen genocid nad srebreničkim muslimanima i da je postojala namjera srpskog vojnog vrha da se određene grupe likvidiraju radi različitog identiteta tih ljudi. Na bolju saradnju vlasti Republike Srpske sa Haškim tribunalom danas je, tokom posjete Banjaluci, apelovao i međunarodni medijator za Bosnu i Hercegovinu, Kristijan Švarc Šiling. On je poručio da je ovo istorijski trenutak za Bosnu i Hercegovinu te da se Republika Srpska mora suočiti sa hapšenjem optuženih za ratne zločine kako cijela Bosna i Hercegovina ne bi trpila posljedice.

XS
SM
MD
LG