Linkovi

Irak se kreće naprijed - 2004-06-22


I mada se koalicija na čelu sa Sjedinjenim državama priprema da 1. jula preda suverenitet prijelaznoj vladi teroristi nastavljaju sa pokušajima da onemoguće napredak Iraka.

Kako je to rekao Iyad Allawi vršilac dužnosti premijera Iraka svako onaj ko je umiješan u te napade nije ništa manje nego izdajnik iračke slobode. Oni nisu borci za slobodu, rekao je gospodin Allawi. Oni su teroristi i strani borci koji su protiv našeg opstanka kao slobodne zemlje, riječi su gospodina Allawia.

Predsjednik George W. Bush je rekao da se u narednim sedmicama i mjesecima može očekivati povećanje nasilja.

BUSH: Budućnost slobodnog Iraka se sada nazire. Kako prijelazna vlada preuzima vlast i iračke snage sigurnosti brane svoju zemlju, naša koalicija će pružati podršku. Premijer Allawi i ja dijelimo istu odlučnost. Izdajnici će biti pobjeđeni.

Četrnaest mjeseci je prošlo od pada Saddama Husseina i oslobođenja Iraka. Od tada je ekonomija zemlje krenula naprijed. Otvorene su nove kompanije. Uvedena je nova valuta. Osnovano je na desetine političkih partija. Danas se u Iraku štampa više od od 170 novina. Više od dvije stotine hiljada Iračana se nalazi ili se obučava za iračke snage sigurnosti. Svakim korakom naprijed na putu ka vlastitoj upravi i oslanjanju na vlastite snage, rekao je predsjednik Bush, teroristi će postajati sve očajniji.

BUSH: Oni vide da Iračani preuzimaju natrag svoju zemlju. Oni vide da sloboda pušta korjenje. Ubice znaju da za njih nema budućnosti u slobodnom Iraku. Oni rade sve što je u njihovoj moći kako bi spriječili potpunu tranziciju u demokratiju.

Koalicija će ostati čvrsta i novi irački lideri se neće uplašiti. Teroristi neće uspjeti, rekao je predsjednik Bush jer irački narod neće prihvatiti povratak ka tiraniji.

XS
SM
MD
LG