Linkovi

Ekshumacije u Bosni i Hercegovini - 2004-06-21


Iz masovne grobnice u Sandićima kod Bratunca, gdje su danas završena iskopavanja, ekshumirana su tijela 17 Bošnjaka stradalih nakon egzodusa iz Srebrenice u ljeto 1995.godine. Potvdio je ovo član Federalne komisije za traženje nestalih lica, Murat Hurtić.On je saopštio da su iskopavanja na ovom lokalitetu počela 14. juna, a posmrtni ostaci poginulih su poslani u Komemorativni centar u Tuzlu na dalju obradu. Hurtić je potvrdio da danas počinju iskopavanja žrtava iz masovne grobnice Srebrenica-grad što je druga grobnica koju je u nedavnom izvještaju locirala Komisija za istraživanje događaja u i oko Srebrenice od 10. do 19.jula 1995. godine. Masovnu grobnicu u Sandićima danas je posjetio i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine,Sulejman Tihić.Tihić je naknadno sa švedskim ambasadorom u B i H, Andersom Molanderom, svečano pustio u rad novoizgrađenu hladnjaču za preradu i skladištenje jagodičastog voća u Potočarima u čiju je izgradnju jedna švedska kompanija uložila 750.000 Eura.

Inače, predstavnici Komisije za traženje nestalih lica Republike Srpske danas su na lokalitetu Mitrovića brdo oko 25 kilometara od Srebrenice počeli iskopavanja na mjestu na kome se pretpostavlja da je zakopano više srpskih civila iz ovog sela stradalih 1992.godine.Prema podacima Opštinske organizacije Crvenog krsta na području ove opštine se još traga za 90 srpskih civila i vojnika. Prema riječima Slobodana Škrbe,vođe tima za traženje nestalih, predstavnici ove Komisije će vršiti iskopavanja na više lokaliteta u narednih pet dana.

Za kraj i informacija da je na lokalitetu rudnika Tomašica kod Prijedora nastavljena ekshumacija Bošnjaka stradalih 1992.godine u prijedorskoj opštini. Šef federalnog tima za iskopaanje na ovom lokalitetu,Jasmin Odobašić je potvrdio da su do sada otkrivena četiri nekompletna skeleta,više dijelova skeleta,lični predmeti i dva lična dokumenta.

XS
SM
MD
LG